SGP


Antisemitisme mag nooit 'normaal' worden

Antisemitisme lijkt steeds gewoner te worden in Nederland. Daar mag niet in berust worden, en daarom verdient de bestrijding ervan topprioriteit. Dat was de kern van de inbreng van de SGP tijdens het overleg met de regering over de toeneming van antisemitische uitingen. Woordvoerder Van der Staaij drong erop aan om antisemitisme als aparte 'discriminatiecategorie' te behandelen. Doen we dat niet, dan is de kans (te) groot dat de aandacht voor dit probleem ondersneeuwt.
---

Algemeen Overleg antisemitisme
C.G. van der Staaij
2 februari 2011

Is het normaal wanneer je als jood in Nederland je keppeltje niet durft te dragen en hem onder een pet stopt als je in een tram stapt? Is het normaal dat joodse scholen in Nederland zich achter dikke muren moeten verschansen om de veiligheid te waarborgen? Is het normaal wanneer op sommige scholen nauwelijks les wordt gegeven over de Holocaust, omdat het te gevoelig ligt?

Iedereen zal zeggen: dat is niet normaal. Maar het is wel de realiteit anno 2011. En dan heb ik het nog niet over scheldpartijen, bekladdingen van synagoges, en nog ernstiger gebeurtenissen waarin geweld niet wordt geschuwd. Vooral de laatste jaren is er sprake van een toenemend gevoel van onveiligheid voor joden in Nederland. Niet in de laatste plaats door de antisemitische haatpropaganda vanuit de Arabische wereld die ook in ons land zijn uitwerking niet mist.

Als we met elkaar zeggen dat het niet normaal is dat joodse medeburgers niet voor hun identiteit kunnen uitkomen; dat we niet van joodse instellingen mogen verwachten dat zij extreme kosten voor beveiliging moeten maken, dan is dat niet vrijblijvend. Dan vraagt dat om gerichte en voortdurende actie om uitingen van Jodenhaat te bestrijden.

In het spoeddebat over antisemitisme van juni heeft de Kamer in een motie gevraagd om een concreet actieprogramma over antisemitisme. Twee brieven zijn hierop gevolgd.

In de laatste brief neemt het kabinet met kracht afstand van het beeld dat joodse medeburgers naar elders zouden moeten vertrekken omdat overheid en samenleving onvoldoende bescherming kunnen bieden. Uitstekend dat de regering dat met kracht stelt.

Maar ik zeg nogmaals: dat verplicht ons dan temeer tot gerichte en voortdurende actie.

Gericht: ik ben blij dat we vandaag specifiek over antisemitisme kunnen spreken. Ik ben dan ook ongelukkig met de brief van september, waarin alle informaties en acties toch geperst worden in het keurslijf van het brede antidiscriminatiebeleid.

De SGP vindt dat de bestrijding van antisemitisme niet mag verwateren in een algemeen âantidiscriminatieverhaalâ. Antisemitisme is intens verbonden met het verleden van de Holocaust, de lange geschiedenis van antisemitisme. Ook het relatief hoge percentage van alle incidenten rechtvaardigen een eigen aanpak.

Voor de gerichte bestrijding van antisemitisme moeten we allereerst goed weten wat er aan de hand is. Dat betekent dat incidenten nauwkeurig geregistreerd worden. Bij de vraagtekens van de cijfers tot nu toe zijn vragen te stellen.

Veel meldingen blijven uit, âomdat er toch niets mee gedaan wordtâ. âMensen hebben er geen enkel vertrouwen in dat de politie iets aan scheldpartijen kan doenâ zo horen we terug.

Ook is de registratie niet altijd op orde. Hoe staat het met de maatregelen die beloofd zijn om de registratie te verbeteren? Afzonderlijke registratie van antisemitische incidenten bij alle korpsen is nodig (motie Voordewind), zodat graffiti op een synagoge wel wordt meegenomen in de registratie.

Ik wil niet verzanden in een cijferdiscussie vandaag. Vaststaat dat er een verontrustend hoog aantal antisemitische incidenten is!

Naast de registratie van de cijfers is het daarom ook van belang dat om een goed en geregeld overleg met de joodse gemeenschap te hebben om de wereld achter de cijfers te bespreken. Dus regelmatig in overleg treedt met de joodse gemeenschap om alert te zijn op de ontwikkelingen, de temperatuur op te nemen. Dan voorkomen we dat we incidentenpolitiek moeten voeren. Hoe wil het kabinet dit invulling gaan geven?

Verder zou ik willen bepleiten dat we jaarlijks een overzicht krijgen van inzet en effecten van de bestrijding van antisemitisme, aan de hand van de gegevens van politie en justitie en aan de hand van de registratie door joodse organisaties.

In Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn parlementaire onderzoeken naar antisemitisme gedaan. Wat hebben die onderzoeken in die landen opgeleverd? Zou het niet goed zijn ook in Nederland nader onderzoek te verrichten, waar Gerstenfeld voor pleit . Weten we eigenlijk wel genoeg?

Voor een effectieve bestrijding van antisemitisme is verder een stevig lik op stuk beleid nodig. Normen moeten overtuigend worden gehandhaafd, anders gaat het van kwaad tot erger.
Hoe komt het dat er vrijwel geen veroordelingen vanwege antisemitisme? Waarom vindt er zo weinig effectieve vervolging plaats? Graag een onderzoek waar de problemen zitten.

Inzet van zogenaamde lokagenten moet niet worden geschuwd! In het actieplan staat dat het niet voor de hand ligt vanuit overwegingen van âproportionaliteitâ Dat begrijpen wij niet. Graag een toelichting daarop.

Ook tegen Holocaustontkenning moet worden opgetreden, evenals tegen antisemitisme op internet.

Voorkomen is beter dan genezen: de voedingsbodem voor antisemitisme moet aangepakt.

Dat betekent dat ook in het onderwijs en in de schoolboeken aandacht worden besteed aan de Holocaust. Daar gaat het nodige mis! Hoe gaat de regering eraan bijdragen dat op alle scholen de gruwelen van de Holocaust zonder terughoudendheid aan de orde komen, zonder dit te laten verzanden in een verhaal van âWat doen mensen elkaar allemaal aan.â
Dit geldt ook voor de 4 mei-herdenking.

Deze week is een boek gepubliceerd over de zeven levens van de Protocollen van de Wijzen van Sion. Berucht. Het is onthutsend om te zien dat dit belangrijke antisemitische geschrift uit het begin van de twintigste eeuw wereldwijd nog nooit zo breed verspreid is als nu. In Arabische schoolboeken en in Hamas-documenten wordt stelselmatig verwezen naar dit vervalste document, dat zou âbewijzenâ dat er een Joods complot is om de wereldheerschappij te verwerven. Dat zou niet zonder bijsluiter verkregen moeten worden!

Ook tegen moderne haatopropaganda, in welke vorm dan ook moet worden opgetreden.
In Duitsland is de afgelopen maand een anti-joodse film âValley of the Wolvesâ verboden, vanwege de stuitende inhoud. Met deze indoctrinatie wordt geprobeerd de Arabische wereld en nu dus ook Europa te laten geloven dat Israëlische soldaten willekeurige passagiers van een schip doden. In Nederland moeten we ook alert op dat soort materiaal zijn.

Tot slot vind ik het âkromâ dat Joodse scholen die als gevolg van bedreigingen veranderen in een vesting de kosten daarvoor zelf moeten betalen. Allerlei âfeestenâ worden op overheidskosten zwaar beveiligd. Joodse instellingen moeten voor normale zaken als onderwijs zelf hoge kosten maken. Wat kan de regering hier nog betekenen?

Ben benieuwd naar de reactie van de ministers. Hoop dat resultaat zal zijn: blijvende en gerichte bestrijding van antisemitisme.