Provincie Drenthe

diensten

Openbare aanbesteding in de categorie overige diensten

Sluitingsdatum

16-12-2010 16:00 uur

Betreft

openbare aanbesteding in de categorie overige diensten

Uitvoeringstermijn:


1-Januari 2011- 30 januari 2012

Selectiecriteria

Deskundigheid en ervaring op het gebied van het meten van emissie van stallen.

Kwaliteitsborging

Gunningcriteria

Kostprijs van het onderzoek

Inlichtingen

Gedeputeerde staten van Drenthe, contactpersoon de heer W.R.Wesseling, Postbus 122, 9400 AC Assen telefoon 0592-365783

Gegevens aanbesteding

In oktober 2005 is de gewijzigde Natuurbeschermingswet 1998 van kracht. Op grond van deze wet zijn alle activiteiten en plannen die een negatief effect kunnen hebben op de instandhoudingsdoelen van een aangewezen gebied vergunningplichtig.

Indien de activiteiten of plannen een significant negatief effect hebben dient de initiatiefnemer middels een zogenaamde passende beoordeling aan te tonen dat dit effect zich met zekerheid niet voordoet.

Als gevolg van deze plicht zijn uitbreidingen/wijzigingen van veehouderijen niet meer mogelijk.

In Drenthe bevinden zich 14 Natura 2000-gebieden. Het Bargerveen is daar één van.

Vanwege de ligging van dit gebied vindt er sinds 2009 overleg plaats tussen Landskreis Emsland en provincie Drenthe.

Het overleg heeft tot doel om economische ontwikkeling mogelijk te maken zonder de ecologische ontwikkeling van het gebied in negatieve zin te beïnvloeden.

Hiervoor is het noodzakelijk inzicht te verkrijgen in tal van gegevens die een rol spelen bij de emissie en de depositie van ammoniak.

In de veehouderij worden met enige regelmaat nieuwe staltypen ontwikkeld. Staltypen met een lagere emissie dragen bij aan het terugdringen van de depositie.

In de omgeving van het Bargerveen staan meerdere melkveehouderijen en pluimveestallen. Om te kunnen bepalen of ontwikkeling van deze bedrijven mogelijk is willen gedeputeerde staten van Drenthe inzicht verkrijgen in de emissie van een nieuw staltype.

Daarom vragen gedeputeerde staten van Drenthe deskundigen op het gebied van emissiemetingen de emissie van een recent gebouwde nieuwe stal voor melkvee en een stal voor pluimvee te meten. Deze meting dient ten minste te voldoen aan het protocol `ammoniakemissie uit dierenverblijven 2007'

De gegevens van de meting dienen vóór 31 januari 2012 in de vorm van een rapport te worden opgeleverd. De periode waarin gemeten wordt dient te starten per 01-01-2011 of zoveel later is overeengekomen doch uiterlijk 1 maart 2011.

Dit project maakt onderdeel uit van het INTERREG IV A project "Duurzame ontwikkeling van natuur en landschap in het Internationale Naturpark Bourtanger Moor-Bargerveen e.V.". Het project wordt in het kader van het INTERREG IV A programma Deutschland - Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door nationale en regionale cofinanciers. Het project wordt begeleid door het programmamanagement bij de Eems-Dollard-Regio.

Het Internationaler Naturpark als LEAD-partner van dit project en gedeputeerde staten vinden servicegerichtheid, continuïteit en hoogwaardige kwaliteit van de leverancier en haar dienstverlening van groot belang.

Deskundigen die willen inschrijven dienen daarom schriftelijk aan te tonen dat zij deskundig zijn op bedoeld gebied op grond van kennis en eerder uitgevoerde metingen. Tevens dienen zij aan te tonen dat zij voor dit werkveld zijn gecertificeerd.