Rijksgebouwendienst


Stenen met een verhaal

donderdag, 3 februari 2011

De Britse kunstenaar Nathan Coley maakt voor het gerestaureerde Scheepvaartmuseum in Amsterdam een kunstwerk dat `een echo' moet worden van de geschiedenis van het gebouw.
Foto van de kunstenaar Nathan Coley

De kunstenaar, eerder op de shortlist voor de Turner Prize, werd geïntrigeerd door de routes die de schepen van de Oost- en West Indische Compagnie in de 17e eeuw aflegden om handelswaar uit den vreemde te halen. De schepen die leeg vertrokken, voerden voor de veiligheid stenen mee als ballast. Die stenen werden van bouwmateriaal tot ballast; in de landen van bestemming werden ze achtergelaten, ingeruild voor kruiden, koffie en thee. En daar werden ze weer bouwmaterialen.

Het is deze cyclus die Coley in zijn kunstproject nabootst. De 6500 16e eeuwse stenen die hij verzamelde, stuurde hij op reis per schip langs Singapore, Australië, Rotterdam, Suriname, Sint Eustatius en weer terug naar Rotterdam. Na een lange reis van acht maanden hebben de stenen een mooi verhaal te vertellen. De reis is vastgelegd in documenten en op film.

Alle bereisde stenen worden verwerkt in een ongeveer twee meter hoge muur die voor een deel van de bestaande muren van de centrale Noordhal wordt opgetrokken. Met de bijzondere stenen in het kunstwerk van Coley krijgt de geschiedenis van het Scheepvaartmuseum een extra laag. Het Scheepvaartmuseum is naar verwachting op 2 oktober 2011 weer open voor het publiek na een intensieve restauratie van ruim drie jaar. Dan is ook het kunstwerk in de Noordhal voor iedereen zichtbaar.
---