Haven Amsterdam

Amsterdamse haven schakelt over op walstroom

3 februari 2011
Met walstroom minder geluidsoverlast en schonere lucht.

Haven Amsterdam neemt vandaag de nieuwe walstroomkasten officieel in gebruik. Daarmee zijn aangemeerde binnenvaart- en riviercruiseschepen verplicht gebruik te maken van duurzame walstroom. Walstroom is schoon en duurzaam en zorgt voor minder geluidsoverlast, minder CO2-uitstoot en schonere lucht. Haven Amsterdam heeft als ambitie om in 2020 de Amsterdamse haven een van de meest duurzame havens van Europa te zijn. Het walstroom-project is één van de projecten dat daar aan bijdraagt.

Het project wordt in opdracht van Haven Amsterdam uitgevoerd in samenwerking met opdrachtnemers energie infrabedrijf Joulz en netbeheerder Liander. Het totale project is eind 2011 afgerond.

Haven Amsterdam investeerde 2,5 miljoen euro in deze schone energievoorzieningen voor de binnenvaart en riviercruise. Wethouder Ossel van Haven Amsterdam en Westpoort verricht de officiële ingebruikname vandaag: ,,Met de realisatie van walstroom is varen, aanleggen van schepen en wonen in dit stedelijk gebied goed te combineren. Dat draagt bij aan een duurzame haven en omgeving.

Duurzaam

De walstroomkasten voorzien de binnenvaart- en riviercruiseschepen van duurzame groene stroom vanaf de kade. Tot nu toe werd veelal gebruik gemaakt van dieselgeneratoren voor de opwekking van elektriciteit. Dat gaf luchtvervuiling en geluidsoverlast. Met walstroom kunnen de schepen door een verlengkabel op één van de walstroomkasten aan te sluiten, eenvoudig elektriciteit afnemen van het net.

Verplicht

Binnenvaart- en passagiersschepen die zijn afgemeerd aan kades waar walstroom beschikbaar is, zijn verplicht hier daadwerkelijk gebruik van te maken. Het is niet toegestaan om een generator te laten draaien. Zeecruiseschepen kunnen walstroom nog niet gebruiken, omdat daarvoor specifieke en veel zwaardere installaties voor stroomtoevoer noodzakelijk zijn.

Uitvoering

De bouw en installatie van de 41 walstroomkasten wordt gefaseerd uitgevoerd door Joulz, in opdracht van Haven Amsterdam. Inmiddels staan er 16 moderne walstroomkasten aan de Veemkade, Suriname- en Javakade. De Ruijterkade, Westerdoksdijk en de Houthaven volgen later dit jaar. Elke walstroomkast bevat een aantal aansluitingen voor gebruik door binnenvaart- en riviercruiseschepen. Dit systeem is landelijk afgestemd en wordt in andere havensteden ook gebruikt.

Joulz

Joulz en Liander zijn de partners van Haven Amsterdam bij dit project. Joulz verzorgt ontwerp, aanleg, onderhoud en beheer van walstroom. Het onderhoud wordt uitgevoerd door Joulz-dochter CityTec, die al in het Amsterdamse aanwezig is met een onderhoudscontract voor straatverlichting en verkeersregelinstallaties.

Liander

Liander verzorgde de aansluiting van de walstroomkasten op het elektriciteitsnet. Liander werkt dagelijks aan het onderhouden en slimmer maken van zijn energienetten. Daarom investeert de organisatie doorlopend in innovatieve projecten als walstroom. Liander is een regionale netbeheerder die elektriciteit en gas transporteert naar miljoenen klanten in Nederland. Liander is onderdeel van Alliander.

EFRO

Het project walstroom is mede mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het EFRO-project Walstroom in Noord-Holland (dat door Haven Amsterdam wordt uitgevoerd) valt onder het programma Kansen voor West, waaronder de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland vallen. Prioriteit ligt bij de Randstad, waar de concurrentiekracht moet worden versterkt, om tot economische groei en meer banen moet leiden.

Slimme haven

Haven Amsterdam is de vierde haven van Europa en wil een slimme haven zijn met als kern duurzame groei. Groei die banen en inkomsten oplevert en waarbij de haven op een slimme manier met beschikbare ruimte omgaat. Groei zonder aantasting van de kwaliteit van water, bodem en lucht. Groei waarmee inwoners van Amsterdam het havengebied nog meer gaan waarderen als interessant en aantrekkelijk. Dit wil Haven Amsterdam bereiken door intensieve samenwerking met partners in het bedrijfsleven, stad en regio.

Meer informatie?

Meer informatie hierover is te vinden via www.walstroom.nl.

Anja Vonk, persvoorlichter Haven Amsterdam: 020 - 523 48 75