Gemeente Middelburg

Gewoon 30!

Staandehoudacties gaan weer van start.

âGewoon 30 daar kun je mee thuis komen!â
Alle woongebieden in de gemeente Middelburg zijn de afgelopen jaren ingericht als 30km/uur-zones. Het doel is de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de woonwijken vergroten.
Met de campagne âGewoon 30â, probeert de gemeente Middelburg in samenwerking met Politie Zeeland en basisschoolkinderen opnieuw onder de aandacht te brengen dat 30 km/uur rijden in woongebieden veel veiliger is.

30 rijden bespaart levens
Veel mensen beseffen het niet, maar het is echt waar; 30km/uur rijden bespaart levens. De meeste ongevallen worden veroorzaakt door te hard rijden. Wat veel mensen niet weten is dat bij een noodstop bij 30km/uur de remweg gemiddeld 13 meter is. Bij een zelfde noodstop bij 50km/uur is de remweg maar liefst 28 meter, meer dan het dubbele dus. De gevolgen laten zich raden.
De snelheid is ook vaak bepalend voor de ernst van het ongeval. Een aanrijding met een auto die 30 km/uur rijdt, kost één op de tien slachtoffers het leven. Echter bij een snelheid van 50 km/uur is het fataal voor 50% van de slachtoffers.

Staandehoudacties
Een belangrijk onderdeel van de campagne âGewoon 30!â zijn de staandehoudacties, waarin basisschoolkinderen uit groep 8 een grote rol spelen. In samenwerking met Verkeerspolitie Zeeland wordt van bestuurders in woonwijken de snelheid gemeten. Alle bestuurders worden staande gehouden door de politie. Samen met de schoolkinderen volgt een gesprekje, ook met bestuurders die zich netjes aan de snelheid houden. De schoolkinderen delen hierbij groene en gele kaarten uit. Een groene kaart met een cadeautje aan de bestuurders die het goed hebben gedaan en een gele kaart aan bestuurder die iets te hard hebben gereden. Maken bestuurders het echt te bont dan volgt ter plaatse een bekeuring. De staandehoudacties zijn zo succesvol dat ze in 2011 voor de 7e keer worden gehouden en komen tot stand door samenwerking met Verkeerspolitie Zeeland, gemeente Middelburg en zeven basisscholen in Middelburg, Arnemuiden en Nieuw en St. Joosland.

Gemeente Middelburg | Kanaalweg 3 | 4337 PA Middelburg | 0118 675000 | routebeschrijving | openingstijden | info@middelburg.nl