Universiteit Leiden

Zijlstra zet bezuinigingsplan door

Collegevoorzitter Paul van der Heijden: âWij willen weten wat de visie van de staatssecretaris op het hoger onderwijs is en dan een package deal sluiten.â

Trage studenten worden toch beboet, de boete voor universiteiten voor langstudeerders is van de baan, maar de bezuiniging van 190 miljoen euro op het hoger onderwijs en de forse korting op het budget van de universiteiten gaat tóch door. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (OCW) heeft het advies van de Raad van State grotendeels naast zich neergelegd.

Collegevoorzitter Paul van der Heijden: "We zijn nog net zo boos en bedroefd dat de bezuiniging van de staatsecretaris van OCW gehandhaafd blijft als we waren op de dag van het protest, 21 januari. Wat we nu willen is een afspraak met de staatssecretaris waarin we willen weten wat zijn visie op het hoger onderwijs is. We willen een package deal sluiten voor de komende vier jaar: hij wil ons geld ontnemen, wij willen weten hoeveel geld er bijkomt om de kwaliteit daadwerkelijk te verbeteren. Anders kun je geen plannen maken. Wij willen zo snel mogelijk praten over de invoering van het Rapport Veerman dat hamert op structurele kwaliteitsverbetering en een andere bekostigingsvorm voor universiteiten. We moeten nu de soep lepelen met een vork en willen nu graag weten of we straks wél een lepel krijgen."