Groen!

EU-buitenlandchef Ashton op matje over Egypte

door Bart Staes (Europese fractie) op 1 februari 2011 in "Internationaal"

De Groene fractie in het Europees Parlement roept EU-buitenlandchef Catherine Ashton op het matje. "Ashton moet het geweld tegen de burgers in Egypte veroordelen en het EU-beleid ten aanzien van repressieve regimes drastisch herzien", aldus Europees parlementslid Bart Staes.

Staes: "De Europese Unie heeft zich te afzijdig gehouden van de gebeurtenissen in Tunesië en Egypte. De EU heeft in wat nu al door sommigen de 'Grote Arabische Revolutie' wordt genoemd, geen enkele rol gespeeld. Ze moet duidelijk maken dat de EU pal achter de democratische omwentelingen en de roep om vrijheid van de burgers in die landen staat. Het moet dan ook afgelopen zijn met het direct dan wel indirect steunen van repressieve regimes en dictators omwille van het in stand houden van een schijnveiligheid."

Volgens Staes toont het zwakke optreden aan dat de EU niet met één krachtige stem spreekt in belangrijke buitenlandse gebeurtenissen. Staes: "Juist wanneer de Europese Unie met één stem dient te spreken, zie je dat individuele lidstaten verschillende standpunten innemen. De angst voor het moslimextremisme en individuele geopolitieke belangen van sommige lidstaten zorgen er nu voor dat er wisselende signalen vanuit de EU worden afgegeven. Europa staat voor vrijheid, mensenrechten en democratie en moet dat niet alleen uitdragen, maar ook omzetten in beleid."