Gemeente Zijpe


Eigen Kracht-conferenties: meer families zelf aan de slag bij zorgen rond kinderen


Veel families zijn heel goed in staat problemen binnen hun familie zelf aan te pakken. Eigen Kracht is een werkwijze waarbij een familie zelf de regie voert bij het oplossen van problemen binnen de familie.

De Eigen Kracht Centrale ondersteunt deze families door familieleden en vrienden samen te laten komen en een plan te laten maken om de moeilijkheden op te lossen. In een bijeenkomst maakt de familie samen met vrienden en kennissen een plan van aanpak op basis van de eigen mogelijkheden en waar nodig hulp van buitenaf. Uit onderzoek is gebleken dat familieleden en hulpverleners tevreden zijn over deze Eigen Kracht-conferenties; hulpverlening heeft meer resultaat wanneer familie en vrienden bij oplossingen worden betrokken.

Versnelling

Er zijn al dertig Eigen Kracht bijeenkomsten geweest in Noord-Kennemerland en in de Kop van Noord-Holland voor kinderen waar rondom zorgen zijn. Dit is te lezen in de tweede tussentijdse rapportage van project âFamilies zelf aan zet bij zorgpunten en/of dreigende kindermishandeling rondom kinderenâ. In het kader van het driejarige project dat nu het laatste jaar is ingegaan, kunnen er in totaal 78 Eigen Krachtconferenties worden gehouden. Dat aantal gaat gehaald worden omdat het project door gerichte publiciteit in 2010 in een versnelling is gekomen.

Het project wordt uitgevoerd vanuit de GGD Hollands Noorden en is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland met mede financiering door de gemeenten Alkmaar, Den Helder en enkele regiogemeenten.

Van de 39 eigen Krachtconferenties (incl. regio Gooi en Vechtstreek) zijn er achttien voortgekomen uit de Centra voor Jeugd en Gezin (CJGâs) en veertien uit de Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld (ASHG). Zeven zijn er direct aangevraagd door families en dat is een verheugende ontwikkeling, omdat Eigen Kracht juist uitgaat van de kracht van mensen om hun eigen problemen aan te pakken en op te lossen.

Meer weten over Eigen Kracht?
Zie www.eigen-kracht.nl en www.huiselijkgeweldnoordhollandnoord.nl Â