Openbaar Ministerie

Getuige strafproces Wilders niet onder druk gezet

3 februari 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De Rijksrecherche heeft, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Haag, het feitenonderzoek naar een raadsheer van het Gerechtshof in Amsterdam, de heer Schalken, afgerond.
Op 22 oktober 2010 werd door de heer Wilders aangifte gedaan vanwege het mogelijk beïnvloeden van de heer Jansen, getuige in het strafproces tegen de heer Wilders, door deze raadsheer. De conclusie van het feitenonderzoek is dat niet gebleken is van enige verdenking van een door de raadsheer gepleegd strafbaar feit. Hij heeft geen druk uitgeoefend op de heer Jansen en heeft ook het geheim van de raadkamer niet geschonden.

Geen druk op getuige
Het feitenonderzoek heeft zich gericht op wat er zich tijdens een diner op 3 mei 2010 heeft voorgedaan. Bij dat bewuste diner waren onder andere de raadsheer, die heeft meegeschreven aan de beschikking van het Gerechtshof Amsterdam om de heer Wilders te vervolgen, en de heer Jansen, een getuige in dit strafproces, aanwezig. Er is die avond gesproken over het strafproces tegen de heer Wilders. Enkele dagen na dat diner is de heer Jansen door de rechter-commissaris gehoord als deskundige in het strafproces tegen Wilders.

De vraag was of de heer Jansen door het gesprek tijdens het diner in zijn vrijheid is belemmerd om bij de rechter-commissaris te verklaren zoals hij dat wilde.
In het feitenonderzoek zijn vier aanwezigen bij het diner gehoord.

Het feitenonderzoek laat zien dat de raadsheer geen druk heeft uitgeoefend op de heer Jansen met betrekking tot diens verklaring bij de rechter-commissaris. De heer Jansen heeft tijdens het feitenonderzoek zelf ook verklaard dat hij zich tijdens het diner op geen enkel moment onder druk gezet voelde met betrekking tot zijn verklaring bij de rechter-commissaris.

Geheim van de raadkamer
De Rijksrecherche heeft ook onderzocht of de raadsheer tijdens het diner het geheim van de raadkamer heeft geschonden door te vertellen hoe de beslissing om de heer Wilders te vervolgen tot stand was gekomen. Het feitenonderzoek laat zien dat er tijdens het diner gesproken is over de beschikking van het Gerechtshof om Wilders te vervolgen, maar dat de raadsheer geargumenteerd heeft aan de hand van de openbaar gepubliceerde beschikking. Er is geen sprake geweest van het schenden van zijn ambtsgeheim.