Gemeente Eindhoven

Uitreiking Draaginsigne voor Gewonden

Op donderdag 3 februari 2011, om 15.00 uur in het Stadhuis, reikt burgemeester Rob van Gijzel de draaginsigne voor Gewonden uit aan de heer A. van Herpen. De minister van Defensie heeft dit besloten.

De heer Van Herpen (inwoner van Eindhoven, 85 jaar oud) is voor de Koninklijke Landmacht uitgezonden geweest naar het voormalig Nederlands-Indië. Voor deze uitzending ontvangt hij het Ereteken voor Orde en Vrede met drie actiegespen (1947, 1948 en 1949).

Achtergrondinformatie Draaginsigne voor Gewonden

Het Draaginsigne Gewonden werd op 11 oktober 1990 bij ministerieel besluit ingesteld. De ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat achtten het wenselijk respect en dank te betonen aan actief dienende militairen, veteranen en vaarplichtige zeelieden die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt als gevolg van hun plichtsvervulling onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties als internationale vredesoperaties. Militairen krijgen het Draaginsigne Gewonden in de regel door hun (toenmalige) commandant uitgereikt. De uitreiking aan veteranen kan worden verricht door de commandant van een militaire eenheid waartoe de veteraan behoorde. Door de directeur van het Veteraneninstituut of door de burgemeester van de gemeente waar de veteraan woonachtig is. Vooral met een uitreiking door een civiele autoriteit als de burgemeester wordt de brede maatschappelijke waardering benadrukt die er bestaat voor de dienstverrichtingen van de veteraan en het daarbij opgelopen letsel.