Gemeente Stede Broec

Montering geplaatst sterrenkoepel Orion

03-02-2011 Op woensdag 1 februari is de `montering' geplaatst in de sterrenkoepel van Orion in het Streekbospaviljoen. Met deze montering kan de sterrenwacht nog nauwkeuriger allerlei sterren en planeten volgen op vele duizenden kilometers afstand.
Het takelen van het 750 kilo zware statief vereiste wat nauwkeurigheid. Na een aantal spannende momenten lukte het om de montering onbeschadigd op zijn plek te krijgen. Vervolgens konden de bezoekers in groepjes de koepel betreden om het product te bewonderen.

De montering is gemaakt door Marcel Binkhorst van Binkhorstdesign uit Enkhuizen, die ook het ontwerp van de koepel van het observatorium voor zijn rekening nam. Bestaande monteringen verliezen hun nauwkeurigheid na een aantal jaren omdat er door slijtage van de aandrijving speling ontstaat. De nieuwe montering is uniek door onder meer de nieuwe aandrijf, lagere configuratie en spelingsvrije aandrijving.

Dankzij de keuze die Orion maakte voor de aanschaf van dit product, heeft de vereniging haar ledental al enorm zien stijgen. Ook de verhuizing naar het Streekbospaviljoen heeft hier aan bijgedragen. Wethouder Zwaan ligt toe dat er meerdere functies zijn samengebracht in dit indrukwekkende bouwwerk waardoor het een multifunctioneel gebouw is geworden. "Zowel Orion als IVN trekken veel bezoekers ieder jaar. Daarnaast worden beide verenigingen jaarlijks door vele groepen schoolkinderen bezocht voor leerzame excursies. Dit alles is alleen mogelijk door de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers. Zij maken het waard om een investering als deze te doen: de aanschaf van een unieke sterrenkoepel. Daar zijn we ontzettend trots op," aldus de wethouder.

In het voorjaar wordt het Streekbos Paviljoen feestelijk geopend. Hier leest u te zijner tijd meer over.

Bekijk een filmpje over de montering
Met grote precisie wordt de montering naar zijn verblijf getakeld. Met grote precisie wordt de montering naar zijn verblijf getakeld. Van links naar rechts: wethouder Piet Zwaan, Marcel Binkhorst en Theo Mulder Van links naar rechts: wethouder Piet Zwaan, Marcel Binkhorst en Theo Mulder
En toen was het tijd voor taart! En toen was het tijd voor taart! 03-02-2011