Ministerie van Defensie

Marine leidt NAVO vlootverband

3 februari 2011, 16.58 uur

Kapitein-luitenant-ter-zee Herman Lammers nam vandaag in Den Helder het commando over de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1) over van de Poolse commandant Krzysztof Jan Rybak. Het komende half jaar voert Lammers het bevel over deze permanente mijnenbestrijdingflottielje van de NAVO.

Voor het eerst heeft een gecombineerde staf van Admiraal Benelux (ABNL) het commando over een NAVO-groep. Dat de Nederlandse overste met een internationale staf aan de gang moet, vindt hij geen probleem. "Nederlanders en Belgen werken nu al zo lang samen dat we weten wat we aan elkaar hebben. We kennen elkaar door en door en zijn prima op elkaar ingespeeld", legt Lammers uit. Hij draagt over 6 maanden het gezag over aan de Belgische korvetkapitein Guy Terryn.

Mijnen en explosieven

Hoofdtaak van de SNMCMG1 is het ruimen van zeemijnen en andere explosieven uit Eerste en Tweede Wereldoorlog op zee, kustwateren en havenmondingen. Het vlootverband wordt daarvoor standaard ingezet op de Noord- en Oostzee.

Naast deze zogenoemde 'Historical Ordnance Disposal' operaties, bestrijdt de eenheid dit voorjaar tijdens operatie Active Endeavour het terrorisme op de Middellandse Zee. Deze missie van de NAVO richt zich op het afschrikken en verstoren van terroristische activiteiten en het verzamelen van inlichtingen. De tweede helft van 2011 maakt de flottielje onderdeel uit van de snel inzetbare interventiemacht van de NAVO, de NATO Response Force.

SNMCMG1 bestaat nu uit het Poolse commando- en ondersteuningsschip ORP Kontradmiral X Czernicki (511), de Britse mijnenjager HMS Brocklesby (M33), de Belgische mijnenjager BNS Narcis (M923), de Duitse mijnenjager FGS Datteln (M1068) en de Nederlandse mijnenjager Hr.Ms. Haarlem (M853).

Vijftienjarig Benelux-commando

Maandag vertrekt de flottielje vanuit Den Helder richting Middellandse zee. Dezelfde dag staat de ABNL in Zeebrugge stil bij het vijftienjarig bestaan.