Gemeente De Bilt


3-02-2011

Woensdagochtend 2 februari rond 8.00 uur heeft er een incident plaats gevonden bij de spoorwegovergang aan de Leijenseweg in Bilthoven.

Een busje met leerlingen van een basisschool dat de spoorweg overstak, kon ternauwernood ontsnappen aan een aanrijding met een trein. De gemeente neemt dit incident hoog op en dringt bij Pro Rail aan op een onafhankelijk onderzoek door de Inspectie Verkeer en Waterstaat naar de oorzaak van het voorval en het functioneren van de spoorwegovergang.

Op het moment dat het taxibusje over de spoorwegovergang wilde rijden, stonden de spoorbomen open en waren er geen licht- en geluidsignalen die wezen op een naderende trein. Door de adequate reactie van de buschauffeur werd een ongeluk voorkomen. De kinderen zijn met hun ouders opgevangen op school. De gemeente begrijpt dat de schrik er flink in zit bij de betrokkenen.

De gemeente is ook geschrokken van dit voorval en neemt dit hoog op. Dergelijke voorvallen moeten voorkomen worden. De gemeente benadrukt bij Pro Rail de noodzaak van een onderzoek en dringt aan op een onafhankelijk onderzoek. Wat er woensdag voorgevallen is, is onacceptabel.

Bij de spoorwegovergang aan de Leijenseweg hebben de afgelopen jaren meer incidenten plaatsgevonden. De veiligheidsbeleving van de inwoners is daardoor zeer laag. De gemeente pleit voor ondertunneling en is al geruime tijd in gesprek met andere partijen zoals de Provincie, Pro Rail en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Met ondertunneling wil de gemeente de doorstroom van het verkeer en de veiligheid garanderen. Dit incident is voor de gemeente aanleiding om nogmaals de minister dringend te verzoeken de nodige maatregelen te nemen om er voor te zorgen dat (bijna) rampen als deze kunnen worden voorkomen.

Bilthoven, 3-2-2011