Gemeente Alphen aan den Rijn

Participe en gemeente redelijk tot goed

Samenwerking Participe en gemeente redelijk tot goed

Gemeente Alphen aan den Rijn en stichting Participe hebben een professionele opdrachtgever- opdrachtnemerrelatie. Dat concludeert Bosman&Vos, het bureau dat onderzoek heeft gedaan naar relatie tussen Participe en gemeente. Aanleiding voor het onderzoek was dat niet altijd helder was hoever ieders rol reikte en wat men van elkaar kon verwachten. Aan de hand van de conclusies en aanbevelingen van het onderzoeksbureau heeft het college, in overleg met Participe, een plan van aanpak opgesteld.

Gemeente en Participe werken intensief met elkaar samen. Participe voert in opdracht van de gemeente beleid uit op onder andere het gebied van jeugd, vrijwilligerswerk, welzijnsaccommodatiebeleid en de wet maatschappelijke ondersteuning. Een goede relatie en samenwerking bij zon intensieve relatie is van belang. Participe en de gemeente constateerden beide dat de samenwerking op sommige onderdelen wat stroef verliep. Zij hebben onderzoeksbureau Bosman&Vos om die reden gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de knelpunten binnen de samenwerking en verbeterpunten aan te dragen.

Bosman&Vos concluderen dat de samenwerking tussen gemeente en redelijk tot goed is. Gemeente en Participe hebben een subsidierelatie op basis van productsubsidie. Dat wil zeggen dat Participe subsidie krijgt voor diensten, producten, die Participe uitvoert. In het werken op basis van productfinanciering hebben gemeente en Participe het afgelopen jaar een positieve ontwikkeling laten zien. Daarnaast passen de overlegstructuren tussen gemeente en Participe bij een professionele opdrachtgever- opdrachtnemerrelatie.

Aanbevelingen
Het onderzoeksbureau heeft ook een aantal aanbevelingen gedaan. Zo kan de gemeente duidelijker aangeven welke producten zij vraagt en inkoopt. Participe kan duidelijker aangeven waar de subsidie naar toe gaat en wat er mee gedaan wordt. Bosman&Vos adviseert de gemeente daarnaast om aan de hand van criteria als klanttevredenheid, kwaliteit dienstverlening en kwaliteit informatievoorziening, te bepalen of Participe klaar is voor verdere regionalisering. Daarnaast is het goed om scherpere afspraken te maken over de financiële verantwoording op basis van een meerjarig financieel beleidsplan. Participe heeft als organisatie weinig tot geen directe lijnen met de gemeenteraad. Het is echter wel belangrijk om de raad te betrekken bij, en op de hoogte te houden van de activiteiten van Participe. Het college van B&W vindt daarom dat Participe moet gaan investeren in de relatie met de gemeenteraad.

Eerder onderzoek en plan van aanpak
In 2009 is er onderzoek gedaan naar de eerste resultaten van de Stichting Participe. Participe is in 2008 ontstaan uit de fusie van de stichtingen Welzijn en Zorgwijzer. Uit dat onderzoek bleek dat Participe op de goede weg was maar er waren nog wel wat ontwikkelpunten. Aan de hand van de aanbevelingen van het onderzoek van onderzoeksbureau Bosman&Vos is een plan van aanpak opgesteld. Hierin zijn ook de openstaande verbeterpunten van het onderzoek uit 2009 meegenomen. Het college van B&W en Particpe hebben er alle vertrouwen in dat het opvolgen van de adviezen leidt tot betere dienstverlening aan de inwoners van Alphen aan den Rijn.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn