Gemeente Eindhoven

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

Op donderdag 3 februari 2011, om 16.30 uur in de Blauwe Zaal van het Audiotorium (TU/e), reikt burgemeester Van Gijzel een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer prof. Ir. G.D. Khoe.

Vanwege de bijzondere verdiensten van de heer Giok Djan Khoe (64 jaar) heeft Hare Majesteit hem de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau toegekend.

Hoogleraar Telecommunicatie

Prof. Khoe, inwoner van Amsterdam, heeft zich vanuit zijn functie als hoogleraar Telecommunicatie aan de Technische Universiteit Eindhoven vanaf 1983 bijzonder ingespannen om het onderzoeksgebied van de optische communicatie een flinke impuls te geven en te tillen naar een wereldklasse niveau. Zo nam hij het initiatief om het onderzoekinstituut COBRA (Communication Technologies, Basic Research and Applications) op te richten. Dit werd hèt onderzoekinstituut voor telecommunicatietechnieken van Nederland. Het National Research Centre Photonics (onderdeel van COBRA) is dankzij de heer Khoe nu één van de wereldwijde leiders in optische communicatie.

Electronische ingenieurs

Tussen 1991 en 2004 heeft de heer Khoe diverse bestuursfuncties gehad binnen de internationale vakvereniging van elektrotechnische ingenieurs IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) of tegenwoordig: Photonics Society. Deze wereldwijde beroepsvereniging van academische en industriële onderzoekers in fotonica heeft meer dan 3700 leden. De heer Khoe heeft zich hier vooral ingezet om de kennisuitwisseling en samenwerking tussen academische en industriële onderzoekers te vergroten.

European conference on Optical Communication

Sinds 1990 speelt professor Khoe een belangrijke rol in het management van de European conference on Optical Communication (die samen met de Optical Fiber Conference in de VS de voornaamste jaarlijkse wereldwijde conferentie op het gebied van optische communicatie is).

Technische Wetenschappen

Vanaf 2004 is de heer Koe bestuurslid van de Stichting Technische Wetenschappen (STW). Hij stimuleert de overdracht van kennis tussen wetenschappelijke onderzoekers en industriële en maatschappelijke gebruikers waarbij hij zich vooral richt op de bevordering van het daarop gerichte onderzoek.

Technologie en innovatie

Sinds 1999 is de heer Khoe lid van de Academie voor Technologie en Innovatie. In die functie levert hij een positieve bijdrage aan de meningsvorming van bestuurders en politici ten aanzien van het technologie- en innovatiebeleid in Nederland.

Kortom, professor Khoe heeft een stimulerende rol gespeeld bij het verenigen van wetenschappers met diverse disciplines en hen gemotiveerd ook over de grenzen van hun vakgebieden heen te kijken.

Na zijn afscheid bij de TU/e zet de heer Khoe zijn maatschappelijke verdiensten voort in zijn woonplaats Amsterdam, onder meer door zich belangeloos in te zetten voor het trainen van blindengeleidehonden.