SGP


Geen eenzijdig uitroepen Palestijnse staat

Op verzoek van de SGP gaat de Nederlandse regering zich in Europa verzetten tegen het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat. Dat zou namelijk funest kunnen zijn voor een duurzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. De motie-Van der Staaij hierover kreeg de steun van VVD, CDA, PVV, CU en de PvdA.
---

Plenair Europese top
3 februari 2011
Van der Staaij

Midden Oosten
Voorzitter. De situatie in Egypte vertoont een grote dynamiek, die een ingrijpende kettingreactie kan hebben in de Arabische wereld. Er zijn krachten losgemaakt, die niet meer terug in de fles gaan. Het repressieve regime van Mubarak lijkt ten einde. Met het oog op het Egyptische volk kunnen wij daarover niet treuren. De vraag is vanzelfsprekend of het alternatief beter is. Als het regime van Mubarak wordt ingeruild voor een islamitische dictatuur belanden we van de regen in de drup. Wat zullen vrije verkiezingen opleveren? One man, one vote, one time? (Bernard Lewis) We hoeven slechts te denken aan de vrije verkiezingen waarbij Hamas het roer overnam.

Ook voor de veiligheid in de regio kan dit grote gevolgen hebben. Niet voor niets werd Mubarak de hoeksteen van het Amerikaanse beleid genoemd. Egypte beschikt over een modern leger. Israël houdt daarom haar hart vast bij deze ontwikkelingen. Waar doet de EU wijs aan? Welke mogelijkheden heeft het westen om een positieve invloed te hebben? Werken de EU en de VS op dit onderdeel nauw met elkaar samen? Wat is de houding van Rusland en China in dezen? In hoeverre biedt de relatie met het Egyptische leger aanknopingspunten? Welke mogelijkheden zijn er om de positie van Israël min of meer veilig te stellen?

Veroordeling geweld jegens christenen
Voorzitter. Mijn fractie is geschokt vanwege het feit, dat de EU-ministers van Buitenlandse zaken niet eenparig bereid waren om het geweld tegen christenen in het Midden-Oosten te veroordelen. Verschillende landen wilden geen specifieke (christelijke) godsdienst noemen. De situatie van christenen in het Midden Oosten is echter toch zeer specifiek? Is hier inderdaad sprake van âeen overdaad aan secularismeâ, zoals de Italiaanse minister Frattini zei? Hoe heeft Nederland zich hier opgesteld?

Iran
Voorzitter. We hopen straks expliciet te spreken over Iran. Vanzelfsprekend dringen wij erop aan, dat de EU als reactie op de executie en het schofferen van de Nederlandse regering met scherpe maatregelen reageert naar het Iraanse regime. Dit regime moet voelen, dat het geduld van het Westen op is.
Ik betrek hierbij ook de steeds hardere opstelling van Iran jegens christenen. Klopt het dat er momenteel nog meer dan 100 christenen vastzitten? Is dit ook een voortdurend aandachtspunt voor de EU en voor onze ambassadeur?

Erkenning Palestijnse staat
Voorzitter. De Palestijnse autoriteiten dreigen eenzijdig een Palestijnse staat uit te roepen. Zij zoeken daarvoor actief erkenning onder landen en internationale fora. Mijn fractie begreep, dat inmiddels ook EU-lid Ierland de Palestijnse vertegenwoordiging in haar land heeft âopgewaardeerdâ. Mijn fractie maakt zich hierover grote zorgen. Is de minister bereid om zich bij de Europese top actief te verzetten tegen het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat en de erkenning daarvan? Wilt u bevorderen dat de EU de Palestijnse leiders oproept om rechtstreekse onderhandelingen met Israël te hervatten en zich in te zetten voor een duurzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict, die recht doet aan de Palestijnse problematiek, maar die ook expliciete erkenning van een democratische, joodse staat Israël omvat? (evt. motie)

Eurozone
Voorzitter, de financiële stabiliteit van de eurozone houdt velen bezig. Welke landen moeten allemaal aankloppen voor financiële steun bij het noodfonds? Houdt de euro het? Hoe zal de markt voor staatsobligaties zich ontwikkelen? Allemaal vragen waar menigeen de adem bij inhield en houdt. De financiële situatie in de Eurozone noopt dus nog steeds tot uiterste waakzaamheid. De SGP-fractie dringt er daarom bij de minister-president op aan om de ingezette koers stevig voort te zetten: we moeten ervan uit kunnen gaan dat alle lidstaten de overheidsfinanciën voortvarend op orde brengen. Doen ze dat niet, dan valt te vrezen dat de markt de overheden vroeg of laat een halt toe zal roepen.

De SGP-fractie vraagt zich af in hoeverre de Nederlandse regering ruimte ziet bij Griekenland en andere zwakke eurolanden om de huidige eisen nog verder aan te scherpen. Ergens kun je op een punt komen dat je wel kan zeggen dat het wenselijk is dat sneller orde op zaken wordt gesteld, maar dat het niet realistisch/haalbaar is in de betreffende lidstaat. Oftewel: misschien heeft de EU/lidstaat de boel zo lang uit de hand laten lopen dat het niet op korte termijn kan worden gerepareerd. De situatie zou wel eens zo ernstig kunnen zijn dat een lidstaat een aantal jaren echt nodig heeft. Als het antwoord op de vraag ja is (meer strengheid is mogelijk en wenselijk), wil de regering zich daar dan voor inzetten? Als het antwoord nee is (meer strengheid is onhaalbaar en onwenselijk), wat acht de regering dan verstandig vanuit het perspectief van het (terug)winnen van marktvertrouwen?