Gemeente Hoogeveen

Hoogeveen gaat voor een tweede BI-zone

3 februari 2011 - Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de BIZ-verordening De Wieken vast te stellen. BIZ staat voor Bedrijven Investeringszone.

Het doel van BIZ is het bevorderen van leefbaarheid, veiligheid en ruimtelijke kwaliteit in de openbare ruimte op het bedrijventerrein. Als de raad met het plan akkoord gaat, wordt een peiling gehouden onder de betreffende ondernemers. Als daar voldoende draagvlak blijkt te zijn, kan een heffing worden ingesteld. De gemeente int vervolgens deze bijdrage en keert die uit aan de organisatie die de activiteiten namens ondernemers uitvoert. Deze belasting brengt dus geen cent extra in het laatje van de gemeente.
Wethouder Ton Bargeman: 'Het zou de ondernemers op de Wieken ontzettend kunnen helpen een aantal positieve ontwikkelingen zelf verder te beïnvloeden. Ik denk daarbij aan energiebesparende projecten, waardoor de Wieken aantrekkelijk blijft voor bestaande bedrijven en nog aantrekkelijker wordt voor nieuwe vestigingen." Een BIZ maakt het voor ondernemers mogelijk gezamenlijk te investeren in een veiligere en aantrekkelijkere bedrijfsomgeving.

Hoogeveen was in oktober 2009 de eerste gemeente in Nederland waar alle ondernemers in het stadscentrum via een heffing (Bedrijven Investeringszone, ook wel BIZ genoemd) gingen bijdragen aan een "schoon, heel en veilig stadscentrum".