Gemeente Almere

Almere krijgt pilot basisonderwijs vanaf 2,5 jaar

03-02-2011

Wethouder René Peeters heeft met Onderwijsminister Van Bijsterveldt afgesproken om in Almere een pilot te starten waarbij kinderen met een ontwikkelachterstand vanaf 2,5 jaar naar de basisschool kunnen. Van Bijsterveldt start komende zomer met een landelijke proef . Doel is om de prestaties van die groep jonge kinderen vroegtijdig en spelenderwijs te verbeteren. Met de pilot komt er een goede doorlopende lijn in de leeftijd 2,5 - 12 jaar. Het is te vergelijken met het samenvoegen van lagere school en kleuterschool 25 jaar geleden.

"Bij de jongste kinderen moet niet gedacht worden aan `school', maar de peuters gaan spelen in een rijke leeromgeving onder leiding van goed geschoold personeel. Al in 2009 heb ik landelijk aangegeven dat het voor jonge kinderen veel beter is als we toegroeien naar leerrecht vanaf 2,5 jaar ", geeft wethouder René Peeters aan. "Breuken in de ontwikkeling van kinderen zijn altijd nadelig. Nu worden programma's die op de peuterspeelzaal worden aangeboden vaak niet vervolgd op de basisschool, waardoor de ontwikkeling van de kinderen te weinig gestimuleerd wordt.

Onderwijs krijgt in onze stad hoge prioriteit. Dat is zeer terecht, want goed onderwijs biedt burgers kansen in de samenleving en op de arbeidsmarkt. En juist het onderwijs in Almere kent ernstige tekortkomingen. Deze pilot sluit aan bij het plan Impuls Onderwijs Almere: Van achterstand naar voorsprong. Dit plan heeft tot doel tekortkomingen in ons onderwijs versneld aan te pakken. Hierbij wordt extra aandacht gegeven aan VVE. Alle kinderen tussen de 2 en 6 jaar die hiervoor in aanmerking komen (bv door taalachterstand) krijgen VVE.

Helaas bezuinigt het ministerie van Onderwijs op de achterstandsmiddelen waardoor de gemeente minder geld kan uitgeven aan het reguliere peuterspeelzaalwerk. Voor kinderen met een taal-/ontwikkelachterstand blijven de peuterspeelzalen beschikbaar.

De minister heeft zich positief uitgelaten over het Almeerse plan "van achterstand naar voorsprong"en heeft laten weten over anderhalf jaar naar de tussenresultaten te komen kijken.