Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie

Nieuwe dimensies van inzetbaarheid

3 februari 2011 - 13:10

AWVN is samen met de leden op zoek naar nieuwe dimensies van duurzame inzetbaarheid. Naar moderne ideeën over het organiseren van werk en een frisse visie op arbeidsvoorwaardenbeleid.
Ondernemingen opereren in snel veranderende en turbulente sociaal-economische omstandigheden. Na de huidige economische crisis geldt straks meer dan ooit dat de groeikracht moet komen van vitale ondernemingen, met vitale betrokken werknemers. Ondernemingen zijn de motor voor economische groei. Mensen binnen die ondernemingen maken het verschil in een economie waarin zij steeds slimmer, innovatiever en productiever moeten presteren. Duurzame inzetbaarheid van werknemers speelt daarin een sleutelrol.

Arbeidsmarkt, mensen, duurzaamheid
Het zwaartepunt van duurzame inzetbaarheid heeft te maken met een arbeidsmarkt die drastisch verandert. De beroepsbevolking krimpt fors. Werknemers stellen andere eisen aan werk en er bestaat concurrentie tussen betaald en onbetaald werk. Iedereen is nodig voor behoud van welvaart en welzijn. De focus op duurzame inzetbaarheid past binnen opvattingen over `people, planet, profit. Aandacht voor de drie P's levert lange termijnwinst op voor de onderneming en de samenleving.

Participatie, productiviteit, vitaliteit
Meer werk moet met minder mensen worden gedaan. Werkgevers, werknemers en overheid moeten dus hun verantwoordelijkheid nemen. De loper die partijen in handen hebben is het bevorderen van vitaliteit in de onderneming. In de kern is dat het aanbieden van werk waarin mensen betekenisvol, competent en gezond aan de slag zijn. Vitaliteit moet wel worden georganiseerd. Het (top)management is daarbij van doorslaggevende betekenis.

Arbeidsverhoudingen, anders organiseren, nieuwe arrangementen Een constructief en innovatief bedrijfsklimaat vergroot duurzame inzetbaarheid. Dat vraagt wel om betrokken leiders en werkgevers, betrokken (lijn)managers en betrokken werknemers. Zij investeren in hun eigen en in elkaars belangen. De verbinding tussen top en werkvloer moet optimaal zijn. Dat geldt evenzeer voor de verbinding met vakbonden en ondernemingsraden.
De onderneming streeft naar een gezonde vast/flex-verhouding. De in-, door- en uitstroom van medewerkers verandert van karakter. Werving en selectie van andere groepen (allochtonen, wajongens) krijgt accent. De interne en externe mobiliteit van medewerkers wordt vergroot en de uitstroom van de oudere medewerker is niet vanzelfsprekend. Dat is per individu te beoordelen. De andere organisatie van het werk wordt ondersteund door het nieuwe werken (HNW), door arbeidstijdmanagement en door intersectorale- en regionale mobiliteit van medewerkers. De grootschalige introductie van persoonlijke dienstverlening werkt ondersteunend. Hier ligt een taak voor de overheid. Binnen het sociale beleid, waarbij de focus op duurzame inzetbaarheid is gericht, worden arbeidsvoorwaarden vernieuwd en getoetst op hun bijdrage aan participatie, productiviteit en vitaliteit. Het beloningsbeleid faciliteert langer doorwerken. Keuzesystemen en individuele budgetten worden op het individu toegespitst. Een levensloopregeling nieuwe stijl wordt geïntroduceerd. De arbeidsvoorwaarden van flexwerkers zijn op niveau.

De site Nieuwe diMENSies van Inzetbaarheid is nu voor iedereen - leden en niet-leden - vrij beschikbaar zonder login.