Gemeente Halderberge


Gemeente Halderberge wil proef met woningen voor zelfontwikkelaars in Hoeven

De gemeente Halderberge wil in het plan Opperstraat in Hoeven een proef `collectief particulier opdrachtgeverschap' opstarten. Om de belangstelling te peilen, organiseert de gemeente in maart een informatieavond. Bij voldoende aanmeldingen zal een project worden uitgevoerd op de locatie tussen de Bovenstraat en Bovendonksestraat in Hoeven. Het is de eerste keer dat de gemeente Halderberge een dergelijke proef opstart.

Collectief particulier opdrachtgeverschap houdt in dat een groep particulieren gezamenlijk opdrachtgever is voor hun eigen nieuwbouwproject. De groep vormt een vereniging en is zelf verantwoordelijk voor het gehele proces, zoals het ontwerp van de woningen en de keuze voor de architect en de aannemer. De woningen worden uiteindelijk in groepsverband gerealiseerd. Een groep toekomstige bewoners voert het hele proces uit.

Door het toepassen van collectief particulier opdrachtgeverschap kunnen de toekomstige bewoners het bouwen van de gewenste woning veel meer beïnvloeden. Hierbij is het ook mogelijk dat de woningen goedkoper gebouwd kunnen worden. Voor de deelnemers is het een intensief proces, zowel in tijd, organisatorisch als financieel. Een van de voorwaarden van het project is dat de helft van de groep moet bestaan uit personen die voor de eerste keer een koopwoning (starters) kopen. Voor het project kan de kopersgroep subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Brabant.

De datum van de informatieavond is nog niet bekend. De gemeente Halderberge zal dit onder andere bekend maken via de gemeentelijke website. Meer informatie over collectief particulier opdrachtgeverschap en de subsidiemogelijkheden is onder andere te vinden op de website van de Provincie Noord-Brabant, www.brabant.nl.