Gemeente Zoetermeer

Monumentale bomen in Zoetermeer opnieuw in kaart

Hoeveel monumentale bomen telt Zoetermeer en waar vindt u die? Dat is nu te bekijken op de nieuwe Lijst Monumentale Bomen. De gemeente heeft de lijst met alle monumentale bomen, die stamde uit 2006, geactualiseerd. De lijst was verouderd en het college van burgemeester en wethouders heeft de nieuwe lijst op 25 januari vastgesteld. Zoetermeer heeft 142 monumentale bomen die eigendom zijn van de gemeente en 113 bomen die particulier bezit zijn. De bomen staan verspreid in de stad. Op de vorige lijst kwamen verschillende bomen voor die door afsterven gekapt moesten worden. In de afgelopen vijf jaar zijn ook bomen aan de lijst toegevoegd, die nu wel een monumentale status hebben. De Lijst Monumentale Bomen is in te zien bij het Publieksplein van het Stadhuis en bij de wijkposten.

Gemeentelijke en particuliere bomen
Op de lijst zijn niet alleen gemeentelijke bomen opgenomen, maar ook bomen die particulier bezit zijn. Alle bomen op de Lijst Monumentale Bomen zijn in zekere zin beschermd. De gemeente toetst bij een aanvraag van een kapvergunning namelijk altijd of een boom de monumentale status heeft. Komt de boom voor op de Lijst Monumentale Bomen, dan wordt er geen kapvergunning afgegeven, tenzij er gegronde redenen voor zijn. Zo kan een boom ziek zijn en door afsterving een gevaar vormen voor de omgeving. Alleen in het uiterste geval wordt dan een kapvergunning verleend.

Criteria
Een boom komt pas in aanmerking voor de Lijst Monumentale Bomen als hij aan verschillende eisen voldoet. Zo moeten de bomen minimaal 50 jaar oud zijn en niet in een slechte conditie verkeren die onomkeerbaar is. Ook moet de boom een levensverwachting hebben van minimaal 10 jaar en tenminste drie van de volgende specifieke kenmerken hebben.

De boom moet:

* Beeldbepalend zijn.

* Milieukundig, ecologisch, dendrologisch of wetenschappelijk van waarde zijn.

* Cultuur historisch waardevol zijn.

* Mythologische betekenis hebben.

* Geadopteerd zijn.

* Tot een bijzonder fruitras behoren.

* Tot de categorie 'Herdenkingsbomen' behoren.

Zie ook

* Bomen