Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
3 februari 2011

Senioren nemen de Haagse Museumbus naar het Museon

Senioren die in groepsverband wonen in bijvoorbeeld zorginstellingen of seniorenflats, worden vanaf februari in de gelegenheid gesteld in groepsverband het Museon en andere Haagse musea te bezoeken met de Haagse Museumbus. Zij krijgen hier een speciale ontvangst en worden rondgeleid door verschillende exposities. De Haagse Museumbus is een project van de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea en Fonds 1818. Kijk voor de inschrijfvoorwaarden op www.haagsemuseumbus.nl.

Museonbezoek

In het kader van de 'life long learning' gedachte, dat educatie voor alle leeftijden is, participeert het Museon in vele projecten ­ ook voor ouderen ­ ¤" waarvan De Haagse Museumbus, er één is. Het project gaat vandaag van start met de eerste rit naar het Museon. Na aankomst wordt men ontvangen met een kopje koffie of thee en een koekje door gastvrouwen/-heren van het Museon. Zij begeleiden het publiek na de introductie door de tijdelijke exposities en de vaste tentoonstelling Jouw wereld, Mijn wereld, waarin men kan zien hoe rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat de rol van de mens is bij het in stand houden hiervan. De uitdagende Museontentoonstellingen zetten aan tot nadenken over dilemma's en vragen op het gebied van aardrijkskunde, biologie, geschiedenis, energie en volkenkunde. Vervolgens worden de bezoekers in de gelegenheid gesteld om zelf (met of zonder begeleider) het museum te bekijken. De gastvrouwen/-heren blijven voor vragen en meer informatie aanspreekbaar.

Vervolgens wordt bezocht:

Wildlife Photographer of the Year

Tot 6 maart 2011

winnaar 2010: Bence Màté- A marvel of ants

's Werelds grootste en meest prestigieuze wedstrijd voor natuurfotografie in samenwerking met het Natural History Museum in Londen. Geniet van de pracht die de natuur ons biedt en besef hoe groot de noodzaak is ons in te spannen voor het behoud ervan.

Wetenschap verandert je wereld

Vanaf maart 2011
In deze tentoonstelling kan de bezoeker aan de hand van interactieve presentaties meer te weten komen over hoe wetenschap ons dagelijks leven beïnvloedt en inzicht geeft om onze wereld beter te begrijpen. Wij worden ons steeds meer bewust van de belangrijke rol die wetenschap speelt om de uitdagingen van onze tijd aan te gaan. Denk bijvoorbeeld aan begrippen als voedselvoorziening, energieproblematiek, gezondheidszorg en het milieu. Deze tentoonstelling gaat over belangrijke wetenschappelijke doorbraken van de afgelopen 100 jaar en de impact ervan op onze wereld en ons leven.

Roots 2 Share; identiteit en erfgoed terug naar de Groenlandse bron

Vanaf april 2011
Een themazaal met alle aandacht voor de mens en zijn/haar levensverhaal; in dit geval, voor de Inuït (of, zoals we vroegen zeiden: de Eskimo's). Een presentatie die topfoto's van vroeger en nu combineert met indringende interviews en enkele aansprekende objecten uit de befaamde Museon Groenlandcollectie. Ruim 1000 historische foto's uit de Museon-archieven zullen worden 'teruggegeven' aan de Groenlandse bevolking, waarmee vele verhalen uit het verleden worden (her)ondekt.

Haagse Museumbus
De Haagse Museumbus is een project van de Stichting Gezamenlijke Projecten Haagse Musea en Fonds 1818. Haagse musea organiseren voor senioren (65 +) die in groepsverband wonen in bijvoorbeeld zorginstellingen of seniorenflats, speciale ontvangsten met rondleidingen of workshops bij tentoonstellingen. Het project is bedoeld voor senioren die wonen in Den Haag, Delft, Rijswijk, Pijnacker, Nootdorp, Leidschendam en Voorburg. De 'Haagse Museumbus' rijdt volgens een rooster 's ochtends en 's middags met groepen heen en weer tussen musea en (zorg)instellingen. Na afloop van het bezoek brengt de Haagse Museumbus de bezoekers weer terug.

De bij het project aangesloten musea zijn het Gemeentemuseum Den Haag, Haags Historisch Museum, Museon, museum Beelden aan Zee, Museum voor Communicatie en Muzee Scheveningen.

Programmaduur en kosten

De ontvangst met rondleiding of workshop duurt ongeveer 3 uur. Dit is inclusief het halen en brengen van de groep. De kosten zijn ¤ 100,00 per ontvangst, hierbij inbegrepen is koffie/thee met een koekje. Voor de begeleiders van de groep worden geen kosten in rekening gebracht. Inschrijven kan via de website www.haagsemuseumbus.nl. De inschrijvingen kunnen uitsluitend in groepsverband plaatsvinden. De groepsgrootte is minimaal 15 en maximaal 20 personen, waarvan maximaal 4 personen in een rolstoel (en per rolstoel ook een begeleider). Daarnaast zijn er per groep altijd 2 begeleiders nodig. De inschrijvingen gaan per museum.

Museon

Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.




Ingezonden persbericht