Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 3 februari 2011

Tentoonstelling 'HOEZO TUTTIG? Voortborduren op oude technieken'. Oude handwerktechnieken in tassen van vroeger en in modern design. 14/02-11/09
Tassenmuseum Hendrikje laat met haar nieuwe tentoonstelling HOEZO TUTTIG? zien dat oude handwerktechnieken weer helemaal van deze tijd zijn. Traditionele technieken zoals weven, borduren, breien en haken worden anno 2011 weer door bekende ontwerpers en modehuizen gebruikt. In HOEZO TUTTIG zijn oude tassen en nieuw design, gemaakt met dezelfde technieken, naast elkaar te zien.

Van Missoni tot Victor&Rolf
Voor de bekende modehuizen is traditioneel handwerk een belangrijk mode-aspect dit seizoen. Er zit breiwerk in de tassen van Dolce&Gabbana en Missoni, Valentino werkt met kant en Lulu Guinness met borduurwerk. Victor en Rolf kiezen dit jaar voor moderne technieken zoals het werken met laser voor hun prachtige leren tassen. Heel bijzonder zijn de tassen van het Mexicaanse merk Nahui Ollin, die zijn gemaakt van gevlochten verpakkingsmateriaal. Naast de grote merken zijn op de tentoonstelling ook veel hedendaagse tassen te zien van Nederlandse en buitenlandse ontwerpers.

Tassen met kant, leer, plastic en vilt
Voor wie het niet (meer) precies weet, laat het museum zien hoe bepaalde technieken werken, en wat de gevolgen van de technologische ontwikkelingen zijn geweest. Uit de tentoonstelling blijkt dat de liefde voor het vak en de techniek van alle tijden is. Moderne ontwerpers werken kiezen wel voor andere materialen zoals katoen, lintjes, plastic zakken, plastic draden en zelfs snoepzakken

Inloop breicafé voor het breien van iPhone etui
Handwerken is ook in Amsterdam springlevend, daarom organiseert het Tassenmuseum als start van de tentoonstelling een inloop breicafé. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen gratis aanschuiven in het museumcafé voor het breien van een iPhone etui. Voor materialen en begeleiding wordt gezorgd.

Inloop breicafé
Datum: woensdag 16 februari a.s.
Tijd: 14-16.30 uur

Naast het breicafé organiseert het museum gedurende de periode van de tentoonstelling meer activiteiten zoals handwerkdemonstraties kralentassen maken, avondtassen haken in de museumtuin, vilten en nog veel meer.

Fotobijschriften
Kralentas. Duitsland 1920-1930
Gehaakte handtas met leer en stro. Irá Salles.Brazilë 2010 Tas met kant, Valentino, 2010

Tassenmuseum Hendrikje
Tassenmuseum Hendrikje toont de geschiedenis van de westerse tas vanaf de late Middeleeuwen tot heden. De collectie laat zien dat de tas een grote verscheidenheid kent in vorm, functie, materiaal en decoratie. Behalve de permanente, historische collectie zijn in het museum wisselende thematentoonstellingen te bezichtigen en organiseert het museum tentoonstellingen van hedendaagse ontwerpers uit binnen- en buitenland. Tassenmuseum Hendrikje is het enige museum in de wereld met zo'n uitgebreide en gespecialiseerde collectie tassen.


---

Noot voor de redactie,