International Film Festival Rotterdam

40th International Film Festival Rotterdam
26 januari - 6 februari 2011

PERSBERICHT 2 februari 2011

Arte France Cinéma en Eurimages Awards voor Beste CineMart Projecten uitgereikt

De 28e CineMart, de coproductiemarkt van het International Film Festival Rotterdam, eindigde vandaag, woensdag 2 februari in Rotterdam, met de bekendmaking van de twee prijzen voor de beste filmprojecten geselecteerd voor CineMart 2011. De jury bestond uit Rémi Burah (ARTE France Cinéma), Peter Gustaffson (Eurimages) en Susanne Marian (Essential Filmproduktion, Germany). Touch Me Not van Adina Pintilie (Roemenië/Frankrijk) wint de Arte France Cinéma Award en Kid van Fien Troch (België/Nederland) de Eurimages Award. De jury gaf een Speciale Vermelding aan A Spell to Ward of the Darkness van Ben Russell & Ben Rivers (Duitsland/Frankrijk).

ARTE France Cinéma kent zijn prijs, een geldgebrag van 10,000 euro, toe aan de producent van het beste CineMart-project ter ondersteuning van de financiële ontwikkeling van het winnende project. De Eurimages Award, een geldbedrag van 30,000 Euro, gaat naar de filmmaker of producent van het Beste CineMart Project met een Europese partner. ARTE France Cinéma, Eurimages en CineMart dragen met deze prijzen bij een de ontwikkeling en productie van onafhankelijke filmkunst.

De winnaars zijn:

Arte France Cinéma Award
The Arte France Cinéma Award (10.000 Euro) voor Beste CineMart 2011 Project is toegekend aan Touch Me Not van Adina Pintilie (Roemenië/Frankrijk), een coproductie van Manekino Film (Roemenië), Atopic (Frankrijk) en 4 Proof Film (Roemenië).

Touch Me Not is een onderzoek naar onze chronisch verlangen naar aanraking en contact, op verschillende niveaus: een vrouw en een twee mannen op zoek naar intimiteit. Hun eenzaamheid verenigt hen - bij toeval of misschien omdat dit zo moest zijn - by chance or maybe they were supposed to - in een wanhopige poging tot contact.

Touch Me Not, dat Pintilie's eerste lange film gaat worden, werd ontwikkelt via Binger Filmlab (Amsterdam) en Script & Pitch. Adina wil het project verder ontwikkelen in Binger's Directors Lab in 2011, dat al in onderscheiden met de Pre-Media Support Training Grant.

Eurimages Award
De Eurimages Award (30.000 Euro) voor het Beste CineMart 2011 Project met een Europese partner is toegekend aan Kid by Fien Troch, een productie van Prime Time (België)

Kid is een vrolijke zevenjarige jongen die geborgen is bij zijn moeder. Als die overlijdt, wordt Kid geconfronteerd met de angsten en zorgen van deze wereld. Langzamerhand begint hij te vervreemden van de mensen die hem omringen en te hopen dat hij zijn moeder terugvindt.

Fien Troch's tweede film Unspoken (2008) werd gepresenteerd op CineMart 2007 en vertoond tijdens IFFR 2009. Unspoken's leading lady Emmanuelle Devos ontving de prijs voor Beste Actrice tijdens het Torino Film Festival.

Naast deze prijzen kende de jury een Speciale Vermelding toe aan A Spell to Ward off the Darkness van Ben Russell & Ben Rivers (Duitsland/Frankrijk), a coproductie van Vitakuben (Duitsland) en Rouge International (Frankrijk).

A non-fiction film shot in Norway by filmmakers Ben Rivers (UK) and Ben Russell (USA), A Spell to Ward of the Darkness is een non-fictiefilm die zal worden gefilmd in Noorwegen door de filmmakers Ben Rivers (GB) en Ben Russell (VS). De film verbeeldt één personage in verschillende stadia van zijn leven: al een kluizenaar in de Poolcirkel, al een commune-bewoner op de Lofoten en als drummer van een black metal-band. A Spell to Ward of the Darkness is een direct onderzoek naar de betekenis van een spiritueel leven in een toenemend seculiere wereld.

Ben Rivers won meerdere prijzen en opdrachten, waaronder een Tiger Award voor korte film tijdens IFFR 2008 voor Ah, Liberty!, de London Artist's Film and Video Award in 2007 en de Paul Hamlyn Award in 2010.

Ben Russell is bekend van zijn filmserie Trypps over 'psychedelische ethnografieën' en voor zijn 16mm speelfilm, Let Each One Go Where He May (2009). Ben Russell was Guggenheim Fellow in 2008 en won in 2010 de FIPRESCI prijs in Rotterdam. Hij doceert momenteel aan de universiteit van Illinois in Chicago.

Bij de Speciale Vermelding voor A Spell to Ward of the Darkness, zei de jury over dit project: "Een sociaal experiment ontvouwt zich, op zoek naar de verschillende manieren om in deze wereld een mens te zijn." Ze voegde daar aan toe dat deze film de trend samenvat die dit jaar zichtbaar is bij een aantal projecten: "In de meetings ontmoetten we vele filmmakers die de grenzen tussen film en werkelijkheid doorbreken. Hiermee willen ze een nieuw soort authenticiteit creëren."

CineMart, onderdeel van het IFFR, was het eerste evenement in zijn soort dat filmmakers de mogelijkheid biedt om ideeën voor films aan de internationale filmindustrie voor te stellen en om de connecties te vinden voor het financieren van hun projecten. CineMart, met dit jaar 33 projecten die op zoek zijn naar aanvullende financiering, is voor internationale filmprofessionals de start van het 'filmjaar'. Tijdens CineMart praten filmmakers en -producenten in één-op-één ontmoetingen met potentiële co-financiers van fondsen, verkoopagenten, distributeurs en televisiestations.

(Einde persbericht)

Noot voor redacties

Noot aan de redactie,

International Film Festival Rotterdam