Energie in overvloed voor fabrikant Werner & Metz


INNAX realiseert energie-plus-gebouw met vernieuwend energieconcept

Mainz, Duitsland, 20110203 -- Voor het nieuwe gebouw van fabrikant Werner & Mertz, heeft INNAX ENERGIE & UMWELT, de Duitse tak van de uit Nederland afkomstige gebouwverduurzamer INNAX, een duurzaam energieconcept toegepast. De verwarming en energielevering van het energie-plus-gebouw is gebaseerd op een combinatie van verschillende duurzame technologieën. Hierdoor wekt het gebouw meer energie op dan het verbruikt, en het leverde Werner & Mertz de milieuprijs op van de deelstaat Rijnland-Palts.

Werner & Metz is fabrikant van schoonmaak- en onderhoudsmiddelen gevestigd in Mainz, Duitsland. Directeur Reinhard Schneider vroeg INNAX ENERGIE & UMWELT om hem te helpen bij het verwezenlijken van zijn visie op duurzaamheid. Schneider vertelt waarom de realisatie van dit gebouw zo belangrijk voor hem was: `We wilden nog meer nadruk leggen op de voortrekkersrol die wij, wat betreft ecologie en duurzaamheid, in onze branche hebben.'


Energie-plus-gebouw
INNAX combineerde verschillende technologieën en ontwikkelde zo een vernieuwend concept, waardoor het zeven etages hoge gebouw meer energie opwekt dan het verbruikt. Het concept is gebaseerd op een geothermische installatie in combinatie met een warmtepomp. De installatie maakt gebruik van het grondwater, dat in de buurt van de Rijn dicht bij de oppervlakte zit. De warmtepomp verwarmt het water in de winter en het afgekoelde water wordt in de bodem opgeslagen om het zomers te gebruiken voor vrije koeling. Zo verwarmt de installatie de negenduizend vierkante meter van het gebouw, waarin ongeveer tweehonderdvijftig medewerkers zitten.


`Voor het vermogen en de prestaties van warmtepompen is de temperatuur van het toegepaste medium van groot belang', vertelt Thomas Giel, ingenieur van INNAX ENERGIE & UMWELT. `Stromend grondwater heeft een relatief constante, hoge temperatuur, dat wil zeggen dat deze het hele jaar rond de twaalf tot veertien graden ligt. Daardoor zijn er zeer goede prestaties mogelijk.'


's Zomers wordt de warmtepomp niet gebruikt. Dan stroomt de koele vloeistof direct door de verwarmingsbuizen die onder de vloer lopen. Daar neemt de vloeistof de warmte uit de kantoren op en voert het af naar de aarde. Op dat moment werkt het systeem dus verkoelend.


Elektriciteitsnet als buffer
Zonnepanelen en zestien kleine windturbines op het dak van het gebouw, zorgen voor stroom. `Op dagen dat er veel wind staat en de zon veel schijnt, wekt het gebouw aanzienlijk meer stroom op dan het verbruikt', gaat Thomas Giel verder.


De extra stroom die wordt opgewekt, levert Werner & Mertz terug aan het openbare elektriciteitsnet. Soms staat er te weinig wind om de juiste hoeveelheid stroom op te wekken, of laat de zon het afweten. In dat geval komt de stroom die het gebouw nodig heeft gewoon uit het openbare elektriciteitsnet. `Het elektriciteitsnet is voor ons dus een buffer', zegt Giel.


Groene techniek is de moeite waard
Het uiteindelijke resultaat is duidelijk positief: het gebouw verbruikt rond de 156 megawattuur stroom per jaar. Het wekt per jaar ongeveer 177 megawattuur op. Het overschot bedraagt dus per jaar ca. 21 megawattuur en dat komt overeen met de jaarlijkse energiebehoefte van vijf tot zes woonhuizen. `Gemeten over de hele levensduur, zijn de kosten niet te hoog en is het zeker rendabel om energie duurzaam op te wekken', vertelt Thomas Giel. `Momenteel gaan we ervan uit dat de investering zichzelf in zeven tot acht jaar terugverdient. Als de energieprijzen blijven stijgen, gaat dit evenredig sneller.'

Over INNAX GEBOUW & OMGEVING
De Gebouwverduurzamer

INNAX is een onafhankelijke, full-service dienstverlener voor het verduurzamen van gebouwen. Dit doen wij op het gebied van energie, techniek, duurzaamheid en veiligheid. Wij adviseren en bieden totaaloplossingen voor het verantwoord en rendabel exploiteren van bestaande en/of nieuwbouw. Hierbij staan gebruikerswensen, lagere kosten voor energie en onderhoud, lagere CO2-uitstoot, betere marktwaarde en ontzorging centraal.

Samen met onze opdrachtgevers verduurzamen wij gebouwen (portefeuilles) door het inzetten van een flexibele combinatie van technische expertises. Daarbij richten wij ons op de bouwkundige schil, de technische installaties in het gebouw, energie-efficiency en duurzame energievoorziening voor het vastgoed. Dit doen wij gedurende de hele levenscyclus van het gebouw, vanaf de initiatieffase tot en met de sloop. Onze technische en energetische oplossingen combineren wij desgewenst met financieringsoplossingen op maat.

INNAX is met ruim 300 medewerkers actief in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en Luxemburg. In Nederland zijn wij actief onder de naam INNAX GEBOUW & OMGEVING. Hiertoe behoren de bedrijfsonderdelen:

-       INNAX duurzame energie
-       INNAX installatieadviseurs
-       INNAX bouwkundig adviseurs
-       INNAX gebouwmanagement
-       INNAX energiemanagement
-       INNAX automatisering
-       INNAX personeelsvoorziening

Onder de klanten van INNAX bevinden zich: ABN Amro, Meeús Vastgoedmanagement, Vestia, Interpolis Achmea, Gemeente Etten-Leur,  Hogeschool voor Kunsten ArtEZ, Bouwfonds, E-ON, Windunie, ANWB, Ahold, Rijksgebouwendienst, KPN, Tennet, Connexxion, Habion.