'Drinkbare streepjescode' verbetert therapietrouw drugsverslaafden


Betrouwbaar alternatief voor visuele controle van urineproductie

Utrecht, 20110203 -- Saltro Diagnostic and Medical Services (SDMS), dochteronderneming van Eerstelijns Diagnostisch Centrum Saltro in Utrecht, heeft december vorig jaar de licentie voor de toepassing van de Ruma marker in Nederland verkregen. Deze marker, ook wel `drinkbare streepjescode' genoemd, voorkomt fraude bij urinecontroles op onder andere doping- en drugsgebruik. SDMS is ervan overtuigd dat het gebruik van de Ruma marker bijdraagt aan een betere en meer kosteneffectieve gezondheidszorg. Bovendien maakt de marker het privacygevoelige toezien op het produceren van urine overbodig.

Uniek product
Eenduidige identificatie van het urinemonster met de patiënt is mogelijk door in een drankje toegediende merkstoffen. Visuele controle op urineproductie, waar veel nadelen aan zitten, is hierdoor niet meer nodig. De marker wordt al enkele jaren in Duitsland gebruikt in penitentiaire inrichtingen, ambulante verslavingszorg, GGZ-instellingen en kent ook toepassingen voor verkeer, sport en werkplaatscontroles. Dit unieke product is eveneens geschikt voor drugscontrole op scholen.

Effecten
Naast effecten als tijdsbesparing en minder fraude wordt de relatie tussen patiënt en zorgverlener sterk verbeterd en is de patiënt meer therapietrouw. De inbreuk op de privacy van de patiënt behoort door gebruik van de marker tot het verleden. Resultaten in de Duitse psychiatrie laten zien dat het aantal positieve drugsresultaten in de beginperiode tot 15% toeneemt. Later neemt dit af omdat patiënten beter hun therapie gaan volgen. Zowel het personeel als de patiënten vinden dat het gebruik van de marker bijdraagt aan een betere relatie en een betere therapie. Gedwongen afbreken van therapie door ongewenst drugsgebruik komt minder voor.

Veilig
De Ruma marker is een drinkbare vloeistof die ingenomen moet worden met ca. 100 - 200 ml echte Coca Cola, gezoete koffie of thee (3 - 4 theelepels suiker per kop). Na 30 minuten kan zonder visuele controle een urinemonster worden afgegeven. De vloeistof is niet schadelijk en op allerlei aspecten van veiligheid getest. In Europa valt het middel niet onder de geneesmiddelenwet. De Ruma marker kan zonder bezwaar aan betrokkenen verstrekt worden. Inmiddels zijn er meer dan 250.000 urinemonsters met markers geanalyseerd.

Saltro Diagnostic and Medical Services