Vrije Universiteit Amsterdam

3 februari 2011
Canon van gerontologie wil eenzijdig beeld van ouder worden doorbreken

In de media wordt vaak een eenzijdig beeld geschetst van ouder worden, meestal vanuit een economische invalshoek. Dat beeld, en andere mythes, willen de auteurs van de Canon van de Gerontologie doorbreken. Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg; Geron, tijdschrift over ouder worden en samenleving; de Nederlandse Vereniging voor Gerontologie (NVG) en de faculteit Sociale Wetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam, willen met de canon de wetenschappelijke feiten over ouder worden breed verspreiden. De website gaat tijdens de Geriatriedagen op 3 en 4 februari online.

Vijf domeinen van ouder worden
Ouder worden is een proces met veel aspecten. Daarom is deze canon niet gebaseerd op chronologie zoals veel andere canons, maar zoomt zij in op vijf domeinen van ouder worden.

Lichaam (biologie van het ouder worden), onder redactie van Giel Bosman, universitair docent biochemie UMC St.Radboud, Nijmegen. Individu (psychologie van het ouder worden), onder redactie van Nan Stevens, hoogleraar toegepaste sociale gerontologie VU, Amsterdam. Samenleving (sociologie van het ouder worden), onder redactie van Marja Aartsen, universitair docent sociale gerontologie VU, Amsterdam en Kees Knipscheer, emeritus hoogleraar sociale gerontologie VU, Amsterdam Geheugen (cognitieve veroudering), onder redactie van Martin van Boxtel, arts en universitair hoofddocent vakgroep psychiatrie en neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Gezondheid (epidemiologie van het ouder worden), onder redactie van Dorly Deeg, hoogleraar epidemiologie van veroudering.

Aan de canon werkten wetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten en kennisinstituten mee. De toegankelijke teksten zijn gebaseerd op wetenschappelijke publicaties. De canon is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het fonds Sluyterman van Loo.



Vrije Universiteit Amsterdam