Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

VNG Magazine nr. 3 vrijdag 4 februari 2011


* 'Jeugd wordt geproblematiseerd'
Repressief beleid tegen overlast gevende jongeren is vaak laf beleid. Het werkt niet. Pedagoog Micha de Winter mist iets positiefs. Een voorschot op zijn Atriumlezing bij de VNG op 17 februari over jeugdzorg: 'Kind centraal of kind van de rekening'.


* IJsselmonde investeert in sociale netwerken
In de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde is 'de kanteling' van het welzijnsbeleid al tot stand gekomen. Organiseer ontmoetingen, zegt portefeuillehouder Bram van Hemmen. Vooral ook tussen mensen die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen hebben.


* Twentse uitvoeringsdienst laat ambtenaren in eigen huis Gemeenten en provincies puzzelen met de inrichting van de Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD's). Ze hebben de opdracht om ambtenaren voor taken die met milieu te maken hebben, verplicht onder te brengen in een externe uitvoeringsdienst op afstand. In Twente draait een pilot met een netwerkorganisatie: NetwerkRUD Twente. Een voorbeeld van een pragmatische aanpak.


* Samenwerking belastingheffing en woz
Gemeenten werken steeds vaker samen bij lokale belastingheffing en waardering van onroerende zaken. Samenwerking Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW) in Zuid-Holland is de oudste gemeenschappelijke regeling op dat gebied. Directeur Piet Bervoets schat dat gemeenten zo'n honderd miljoen euro kunnen besparen.


* Monumenten vogelvrij verklaard
Tientallen gemeenten vrezen voor onherstelbare schade aan historische panden door de aanpassing van de Monumentenwet. De herziening maakt het voor eigenaren mogelijk om achter de gevel vergunningvrij te bouwen.


* Adempauze voor stadsvervoer
Amsterdam, Rotterdam en Den Haag krijgen een jaar extra de tijd om het openbaar vervoer aan te besteden. Minster Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur maakte dat afgelopen dinsdag bekend.


* 'Bedrijfsongeval' nekte Logo South
Een 'bedrijfsongeval' wordt het genoemd. Maar wél een bedrijfsongeval met grote gevolgen. Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer haalde onlangs een streep door het budget van het programma voor gemeentelijke ontwikkelingsamenwerking Logo South. En dat terwijl 76 van de 150 Kamerleden het programma eigenlijk wilden handhaven. Wat ging er mis?


* Geen inspraak voor burgers die ook partijlid zijn Vertegenwoordigers van politieke groeperingen die niet in de raad zitten, hebben bij raadsbijeenkomsten in Oude IJsselstreek geen spreekrecht. Raadsgriffier Jeroen van Urk wijst erop dat samenspraak en inspraak in de raad zijn bedoeld voor overleg van burgers met de politiek en niet voor overleg van de politiek met de politiek.


* Poule politie voor buitenlandmissies
De Nederlandse politie streeft voor buitenlandmissies naar een poule van driehonderd politiemensen. Tot dusver zijn iets meer dan tweehonderd kandidaten uit de 25 regiokorpsen en het KLPD geselecteerd.


* VNG Nieuws Meedenken in aanloop naar bestuursakkoord Gemeenten willen wel decentraliseren, maar voelen er niets voor zich in een ongewis financieel avontuur te storten. Dat was de boodschap op een van de regiobijeenkomsten in de aanloop naar een bestuursakkoord. Verder o.a. in VNG Nieuws:

* Ontwikkelingssamenwerking en bezuinigingen

* Directieraad op tournee

* Portret commissievoorzitter Dannenberg (gezondheid en welzijn)

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Is Nederland nog te redden? Manuel Kneepkens blogt over het 'foutisme'.
* Waarom wil André Krouwel geen animal cops, maar politici cops?
* Fons Zinken, Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen: lokale partijen zijn niet a-politiek.
Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 4, special Ruimte & Kwaliteit, verschijnt op 18 februari 2011.




Ingezonden persbericht