FNV

FNV en CNV: Bescherm vrije vakbond in Egypte en Tunesië

De Europese Unie moet bij Egypte aandringen op bescherming van de pas opgerichte onafhankelijke vakbeweging. Die boodschap geven vakcentrales FNV en CNV mee aan premier Rutte voor de Europese top van morgen.

De volledige internationale vakbeweging volgt met grote spanning de gebeurtenissen in Egypte en Tunesië. In beide landen spelen onafhankelijke vakbonden een belangrijke rol in het vreedzame en democratische verzet. In Egypte is afgelopen zondag een nieuwe onafhankelijke vakcentrale opgericht van personeel van ziekenhuizen, industrie en ambtenaren.

FNV & CNV maken zich grote zorgen over de veiligheid van de leden van de vrije bonden. In Tunesië is gisteren een aanval gepleegd op het hoofdkantoor van de vrije vakbeweging. In Egypte heeft de regering werknemers van overheidsbedrijven opgedragen om de straat op te gaan en vreedzame betogers te verdrijven.

Agnes Jongerius (FNV) en Jaap Smit (CNV) vragen de Europese Unie om Egypte en Tunesië te herinneren aan hun internationale verplichtingen en vakbondsrechten en fundamentele mensenrechten te garanderen en beschermen. In hun brief schrijven de vakbondsvoorzitters: 'Ieder mens heeft recht op werk. Maar ieder mens heeft ook het recht om zich met anderen te verenigen en op te komen voor zijn of haar werknemersrechten.' Die boodschap moet Europa helder uitdragen.