Gemeente Achtkarspelen

2011/jm_09
Buitenpost, 3 februari 2011

College spaart bomen Kuipersweg Buitenpost
Kappen alleen toegestaan bij aantoonbare ernstige hinder en overlast

Het college van b&w van Achtkarspelen wil zorgvuldig omgaan met de bomen aan de Kuipersweg in Buitenpost. Bij de werkzaamheden aan het riool en de bestrating van de Kuipersweg is het uitgangspunt dat bomen niet worden gekapt. Hiervan mag alleen worden afgeweken als er sprake is van objectief aantoonbare ernstige overlast voor omwonenden of als een boom de uitvoering van de herinrichting ernstig hindert.

Bewoners van de Kuipersweg ondervinden overlast van de bomen. Met name de bomen aan de oostzijde, die op de erfgrens staan van de aanliggende woningen, geven hinder. In de zomermaanden worden de bomen aangetast door de afscheiding van honingdauw van de lindenluis en roetdauwzwam, die op bestrating, auto's, ramen en zonwering terechtkomt. Tijdens een informatiebijeenkomst begin dit jaar heeft de gemeente daarom met de aanwezigen omwonenden verschillende oplossingen besproken. Deze varieerden van het behoud van alle bomen, tot volledige kap en herplanten met ander boomsoorten. Hoewel de voorkeur van de aanwezigen op de informatiebijeenkomst uitging naar de laatste optie, heeft het college besloten om de bestaande bomen zoveel mogelijk te behouden. Burgemeester en wethouders beschouwen de bomen als beeldbepalend. Het college vreest dat bij kap en herplanten, de straat jarenlang een kale aanblik zal krijgen. Bomen die worden gekapt, vervangt de gemeente door nieuwe bomen die niet gevoelig zijn voor de lindenluis en roetdauwzwam.

Momenteel wordt de Kuipersweg opnieuw ingericht. In het najaar van 2010 is gestart met de vervanging van het riool. In 2011 zal de Kuipersweg opnieuw worden bestraat.


--




Gemeente Achtkarspelen