Politie Twente

Regionaal Convenant Hennep ondertekend Hengelo

Woensdag 2 februari is het Regionale Convenant Hennep ondertekend. Deze ondertekening volgde na een startbijeenkomst, waarin vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties nadere uitleg hebben gekregen over aanpak van hennepteelt. Het doel van dit convenant is om de illegale hennepteelt in Twente zo integraal en effectief mogelijk aan te pakken. In het convenant staan samenwerkingsafspraken verwoord, zodat op Twentse schaal een integrale aanpak mogelijk is.

Door een gezamenlijke aanpak wordt een vuist gemaakt om de overlast als gevolg van hennepkwekerijen in (huur)woningen tegen te gaan en wordt de daarmee samenhangende (georganiseerde) criminaliteit een halt toegeroepen. Zo wordt een bijdrage geleverd aan de verbetering van de leefbaarheid van de woon- en leefomgeving, het algemene veiligheidsgevoel en de concrete brandveiligheid.

De volgende partijen hebben het convenant ondertekend:

Burgemeester Kerckhaert, namens de 14 Twentse gemeenten; Dhr. Sitalsing, korpschef Politie Twente; Dhr. Van Capelle, Hoofd Officier van Justitie Dhr. Rupert, bestuurslid vereniging Woon en directeur Welbions Dhr. Kirch van Cogas (algemeen directeur) en Dhr. Jans-Rat van Enexis (Manager Fraudebestrijding)

Doelstellingen
De hoofddoelstelling van de Twentse aanpak is om door een eenduidige, effectieve en efficiënte integrale aanpak het aantal hennepkwekerijen en de overlast, gevaarzetting en verloedering die dit veroorzaakt terug te dringen en potentiële henneptelers te ontmoedigen.

Daarnaast zijn de volgende subdoelstellingen vastgesteld:
- Minder hennepkwekerijen in Twente.
- Het verhogen van de aangifte en meldingsbereidheid over hennepkwekerijen.
- Diepgaander onderzoek door de politie naar de georganiseerde criminaliteit achter de hennepkwekerijen.

De gezamenlijke aanpak bestaat, naast het concrete samenwerken, ook uit het hanteren van op elkaar afgestemde maatregelen en acties en het elkaar informeren over (vermoedens) van strafbare feiten.

Met de vaststelling van dit regionale convenant dient elke gemeente op lokaal niveau verdere afspraken te maken met onder andere de politie en woningbouwvereniging(en).


-----------------------