Gemeente Rotterdam

3 februari 2011

Regio Rotterdam doet het beter in tijden van economische crisis dan rest van Nederland

Rotterdamse werkgelegenheid groeit ondanks crisis

De werkgelegenheid in Rotterdam is licht toegenomen ondanks de forse economische tegenwind. De economie in de regio deed het met een krimppercentage van 3,3 procent beter dan de nationale economie, die met 4% kromp. Het aantal banen in 2009 in de regio Rijnmond steeg licht. De werkloosheid in Rotterdam nam 0,6% toe en ook dat is minder sterk dan in de rest van het land. In sommige sectoren toont zich herstel van de crisis, hoewel het per sector nog wel verschilt. Dit blijkt uit de Economische Verkenning 2011, die vandaag werd gepresenteerd. Tegelijk met de Economische Verkenning presenteerde het gemeente bestuur de hoofdlijnen van het beleid voor de Regionale en Rotterdamse Economie en Arbeidsmarkt.

Regionale economie

In sommige economische sectoren is een duidelijk herstel te zien. Zo sloot de haven het jaar 2010 af met een goed cijfer van 430 miljoen ton overslag. Dit cijfer lag boven dat van het recordjaar 2008 en kwam na het verlies in 2009. Het herstel verschilt nog per sector. Wethouder Baljeu (Haven, Verkeer en Regionale Economie): 'Het is zaak ervoor te zorgen dat de groei van de haven de ondernemers weer ruimte geeft om te investeren. Daardoor komen er weer banen en houden we groeiende bedrijvigheid.' De wethouder benadrukt het belang van over de gemeentegrenzen heen kijken. 'Een robuuste economie doe je niet alleen. Dat doe je samen. Door kennis te delen en elkaar te versterken.'

Irritatie Top 10

Wethouder Dominic Schrijer: 'Rotterdam loopt haar achterstand op de andere grote steden behoorlijk in. Inzet op het bestand langdurig werklozen loont, maar blijft uiteraard nodig.' Verder wordt de ondernemerslast voor Rotterdamse ondernemers verminderd. Schrijer: 'We inventariseren de grootste irritaties bij ondernemers en die pakken we aan. De irritatie top 10 noemen we dat.' Rotterdam blijft daarnaast een goed ondernemersklimaat houden. Met een 6,9 scoort Rotterdam het hoogste van de vier grote steden.

Arbeidsmarktontwikkeling

Wethouder Korrie Louwes: 'Focus op de arbeidsmarkt is noodzakelijk. Komende tijd verwachten we 18.000 baanopeningen per jaar. Om werkgevers van voldoende personeel te kunnen voorzien is het noodzaak dat de beroepsbevolking voldoende en gericht is opgeleid. Daarnaast doen we er alles aan om hoogopgeleiden te behouden voor de stad.' Andere doelstellingen binnen het programma arbeidsmarktontwikkeling zijn: toename van arbeidsparticipatie, doorstroming op de arbeidsmarkt en werken aan de mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

EVR 2011

De jaarlijkse EVR biedt een overzicht van de kerncijfers, trends en onderzoek van de Rotterdamse economie.

De Economische Verkenning en de Werkgelegenheidsmonitor zijn uitgaven van het Ontwikkelingsbedrijf van de gemeente Rotterdam. Het rapport is tot stand gekomen in samenwerking met Rabobank Rotterdam, Kamer van Koophandel Rotterdam, DCMR Milieudienst Rijnmond, Ooms Makelaars, Havenbedrijf Rotterdam NV, Randstad, KPMG, Hogeschool Inholland, Albeda College en de Erasmus Universiteit Rotterdam. De werkgelegenheidsmonitor wordt twee keer per jaar geactualiseerd.

Noot voor de redactie (