Gemeente Achtkarspelen


CDA-Achtkarspelen

Betreft: aanpak Kuipersweg.

Geacht college,

Voorzitter,

Vorig jaar is een start gemaakt met de reconstruktie van de Kuipersweg. Eerst is nu de riolering in uitvoering, dit voorjaar zal het herinrichten dan nog worden aanbesteed. Een 2e aanbesteding dus, en mogelijk zal een ándere aannemer dit werk gaan afwerken.

Het is een gecompliceerd werk, in het centrum.
Er wordt veel over gesproken, en er zijn de nodige informatiebijeenkomsten geweest voor de betrokkenen, aanwonenden en ook Plaatselijk Belang is hier nauw bij betrokken.

We zijn blij dat dit aangepakt wordt en dat er goed gecommuniceerd wordt, maar toch is er een punt van zorg. En dat betreft de veiligheid met name van voetgangers en fietsers. De stoepen en weg zijn op vele plaatsen onbegaanbaar en al zeer geruime tijd. Het lijkt op enkele gedeelten een survivaltocht, en dat nu al geruime tijd. Daarnaast zijn er met name op de hoek nabij het zwembad en bij de in- en uitrit van het tank/garagestation al tal van gevaarlijke situaties met o.a. schoolgaande kinderen, aangezien groot materieel de gehele Kuipersweg als werkgebied heeft vanaf de rotonde tot en met de Bakkershoek.

De vragen:
. Is het college ook van mening dat dit project wel erg veel improvisatie vergt van aanwonenden en gebruikers. Zo ja wat vindt het college hiervan? . Is het college het met ons eens dat soortgelijke werken in het vervolg beter in fases kunnen worden afgewerkt? (gedeelten weer begaanbaar houden) . Vindt het college het aanvaardbaar dat een straat over een lengte van 1,5 km gebruikt wordt voor wegwerkzaamheden, waardoor verkeersdeelnemers, en met name fietsers in gevaarlijke situaties komen? . Is het niet zeer onlogisch dat dit project afzonderlijk wordt aanbesteed? . Was hier een dringende reden voor?
. Leidt dit ook tot extra kosten? Is daar ook een inschatting van gemaakt? . Leidt dit ook tot extra vertraging? Is daar ook een inschatting van gemaakt?

Namens de CDA fractie - Marten Claus.

Vraag voor het vragenhalfuur van 3 februari 2011

Betreft: Leeuwarder Courant d.d. 27 januari 2011: Gemeente lijkt de klos na gifbrand Moerdijk

De schade door de gifbrand bij Chemie-Pack in Moerdijk beloopt tientallen miljoenen euros. Voor Chemie-Pack is het onmogelijk dit schadebedrag uit eigen middelen te voldoen. Of de brandverzekering van Chemie-Pack financieel voldoende deugdelijk is, is nog maar de vraag. Mocht Chemie-Pack niet in staat zijn het schadebedrag te voldoen dan belandt de rekening op het bordje van de gemeente. Immers de gemeente is het bevoegd gezag, gaf de vergunningen af en hield toezicht.

Vraag:


1. Bevinden zich in de gemeente Achtkarspelen bedrijven die een zgn. gifbrand kunnen veroorzaken ?
2. Zo ja, heeft de gemeente Achtkarspelen (als bevoegd gezag) voldoende inzicht in de mate waarin zo'n bedrijf in staat is de zeer hoge kosten van een gifbrand te dekken?
3. Zo nee, hoe denkt de gemeente Achtkarspelen dit (financiële) risico te tackelen?

Theun Nicolai, PvdA fractie

Drogeham, 01 februari 2011

---- --