Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, donderdag 3 februari 2011,


- Persbericht -

Kind als proefkonijn?
Over nieuwe dilemma's rond medicijnonderzoek bij jongeren

Van alle medicijnen die in Nederland worden voorgeschreven aan kinderen is circa 70% niet geregistreerd voor toepassing. Verkeerde doseringen kunnen leiden tot ernstige bijwerkingen en zelfs tot sterfte. Het grootste gedeelte van de medicatiedoseringen is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar op praktijkervaring. Om dit te veranderen zou meer medisch-wetenschappelijk onderzoek met kinderen moeten plaatsvinden. Op dinsdag 15 februari wordt er onder leiding van Inge Diepman door deskundigen en geïnteresseerden, in de Rode Hoed, gediscussieerd over de ethische aspecten rond medicijnonderzoek bij kinderen.

Het doen van medisch-wetenschappelijk onderzoek met kinderen is in Nederland juridisch nagenoeg onmogelijk. De Wet Medisch Onderzoek bij mensen (WMO) biedt extra bescherming voor kinderen. Hierdoor werpen zich verschillende dilemma's op. Waar ligt de zelfbeschikking van een kind? Welke verantwoordelijkheden leg je bij kinderen voor het nemen van besluiten over deelname aan onderzoek? Wat zijn de verplichtingen van de ouders ten opzichte van het kind?

Met o.a.:

* Michel Dutrée, directeur Nefarma, belangenorganisatie farmaceutische industrie
* Matthijs de Hoog, kinderarts-intensivist, directeur Nederlands Kenniscentrum voor Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK)
* Ineke van der Vaart, researchcoördinator kinderoncologie Sophia Kinderziekenhuis
* Michel Zwaan, kinderoncoloog Sophia Kinderziekenhuis

Van wieg tot graf: ethische dilemma's in de gezondheidszorg In de zesdelige debatreeks Van wieg tot graf: Ethische dilemma's in de gezondheidzorg komen diverse thema's aan bod over de functie, visie en financiële aspecten van gezondheid, welzijn en zorg in Nederland. Door middel van een maatschappelijk debat probeert de Rode Hoed in samenwerking met ZonMw deze thema's onder een groter publiek onder de aandacht te brengen om burgers en politiek een mogelijkheid te bieden tot nieuwe en weloverwogen inzichten vanuit verschillende perspectieven.

Data: 11 januari, 15 februari, 15 maart, 12 april, 16 mei en 15 juni (slotdebat). Aanvang: 20.00 uur
Kaarten: ¤ 10,- en ¤ 9,- (CJP/studenten/Stadspas/65+), online via www.rodehoed.nl en aan de kassa. Informatie: www.rodehoed.nl en 020 638 56 06.

ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Vooruitgang vraagt om onderzoek en ontwikkeling. ZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis - om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers het ministerie van VWS en NWO.

De Rode Hoed is een centrum voor discussie, reflectie en verdieping. Maatschappelijke vraagstukken op het snijvlak van cultuur, economie en politiek worden aan de orde gesteld in onze debatten, lezingen en symposia. De Rode Hoed is gevestigd aan Keizersgracht 102 te Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.rodehoed.nl.


- Einde persbericht -



Ingezonden persbericht