Vereniging Milieudefensie

EU begraaft waarheid over teerzand

Amsterdam, 3 januari, 2011 ­ De Europese Commissie publiceerde gisteren een rapport waaruit blijkt dat de CO2-uitstoot van de productie van Canadese teerzandolie tweemaal hoger ligt dan de olieindustrie stelt. Het rapport werd diezelfde dag nog van de website verwijderd. Milieudefensie ziet hierin een bevestiging van de felle lobby om de extreme vervuiling van teerzandolie te negeren.

Teerzand wordt gedolven in Canada en is zware aardolie gemengd met water en zand. Uit het rapport blijkt dat teerzandolie, in het proces van oliewinning tot en met de uitlaatpijp van auto's in Europa, 23 procent meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan bij conventionele olie het geval is. Geert Ritsema van Milieudefensie: "Alle reden voor de Europese Commissie om stappen te ondernemen en deze vervuilende vorm van olie een halt toe te roepen. Teerzandolie verpest het klimaat nog meer dan gewone olie" In de Europese richtlijn brandstofkwaliteit wordt nog geen rekening gehouden met het feit dat de productie van brandstof uit teerzandolie zoveel schadelijker is dan productie uit gewone olie. Dat terwijl het doel van de richtlijn is om de vervuiling door brandstof 10 procent naar beneden te brengen.

De EU staat onder druk van de Canadese regering en oliemaatschappijen als BP, Total en Shell die forse belangen hebben in teerzandprojecten. De EU heeft een besluit over het in rekening brengen van de extra vervuiling door teerzandolie vorig jaar uitgesteld, tot ongenoegen van het Europees parlement. Dit jaar staat de richtlijn brandstofkwaliteit opnieuw op de agenda.

Milieudefensie bracht eerder een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat Nederlanders via pensioenfondsen onbewust 1,6 miljard euro beleggen in teerzandolie.

Het rapport is te vinden op onze website: http://www.milieudefensie.nl/publicaties/alle-publicaties/Brandt_EU_oilsands_Final-2.pdf/view

Een artikel in The European Voice schreef een artikel over het gelekte rapport: http://www.europeanvoice.com/article/2011/february/tar-sands-creates-more-pollution-than-other-fossil-fuels-/70152.aspx