Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Pieter van Vollenhoven: "benoemingsprocedure is onjuist"

HILVERSUM, 3 februari 2011 - "De wijze waarop mijn opvolger is benoemd, is onjuist. Niet de overheid maar de Raad zelf moet uit het oogpunt van onafhankelijkheid met een voorstel kunnen komen wie wordt voorgedragen voor de functie van raadslid of voorzitter". Dat zegt Pieter van Vollenhoven, scheidend voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, in de documentaire 'De Raad van Pieter' die de NOS op 6 februari uitzendt. De dag erna, op 7 februari, draagt Van Vollenhoven het voorzitterschap over aan zijn opvolger.

Eens maar nooit weer
Van Vollenhoven wordt opgevolgd door Tjibbe Joustra, de voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. "Een benoeming waar ik me gelukkig mee prijs", aldus Van Vollenhoven. Niet gelukkig is hij met de wijze waarop Joustra is benoemd. Hij had, net als vele anderen, gesolliciteerd bij de overheid. Diezelfde overheid die onderwerp kan zijn van een onderzoek. Volgens Van Vollenhoven een volstrekt verkeerde werkwijze. "Als je de onafhankelijkheid van de Raad in ere wilt houden, dan vind ik dat de Raad ook zelf met een voordracht van bijvoorbeeld drie kandidaten moeten kunnen komen. Net zoals wij zelf wettelijk verantwoordelijk zijn voor onze rapporten, moeten wij dat ook zijn voor de kandidaten die wij voordragen." Desgevraagd noemt Van Vollenhoven de procedure rond zijn opvolger "een politieke benoeming". "Als een kabinet benoemt, dan is dat synoniem voor een politieke benoeming. Wat mij betreft is dit een procedure van 'eens maar nooit weer'. Dit moet veranderen."

Van Vollenhoven stopt als voorzitter van de Raad, maar blijft wel betrokken bij het thema 'onafhankelijk onderzoek', ook internationaal. "Nederland loopt op het gebied van onafhankelijk onderzoek ver vooruit op Europa. Ik probeer andere landen te overtuigen van nut en noodzaak van dergelijk onderzoek", aldus Van Vollenhoven.

Diepe indruk
In de documentaire, gemaakt door programmamaker Arjan Nieuwenhuizen, spreekt Van Vollenhoven openhartig over de gebeurtenissen bij de Naald op Koninginnedag 2009. Toen probeerde Karst T met een auto een aanslag op de koninklijke familie te plegen. Daarbij kwamen acht toeschouwers om het leven. Van Vollenhoven noemt die dag "een rampzalig moment, ook in mijn leven. Als ik langs de naald rijd of slachtoffers of nabestaanden bezoek, heb ik daar reuze moeite mee. Het is een ramp die diepe indruk op mij heeft gemaakt. Ik heb er lang over gedaan om dat een plaats te geven. Het is nog steeds niet helemaal weg".

Trots
Ook prinses Margriet komt aan het woord over haar echtgenoot. Zij verwacht niet dat hij zijn levenswerk, ook na zijn vertrek als voorzitter, kan loslaten. "Het is een onderdeel van hemzelf geworden. Hij heeft zich met hart en ziel gegeven. Het is echt zijn levenswerk." (...) "Het zou heel jammer zijn als de kennis en expertise die hij heeft, verloren gaat. Want ik geloof wel dat hij zo langzamerhand een soort van wandelende encyclopedie is op het gebied van ongevallen. Daar ben ik heel erg trots op. Ik denk ook dat maar heel weinig mensen beseffen dat hij het allemaal zelf heeft gedaan. Al die speeches, alles wat hij schrijft heeft hij allemaal zelf gedaan. Vandaar ook dat er zoveel vrije tijd in is gaan zitten. Dat doe je niet allemaal in een 40-urige werkweek. En dat laat je ook niet zomaar los.”

"NOS De Raad van Pieter" is zondag aanstaande (6/2) bij de NOS om 23.00 uur te zien op Nederland 1




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)