Ingezonden persbericht


Dier&Recht: Stop fokken van Cavalier (Pim Fortuyn) hondjes, anders gerechtelijke stappen

Amsterdam, 3 februari 2011 - Stichting Dier&Recht eist van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, van de Cavalier Club Nederland en van fokkers dat ze op de korte termijn stoppen met het fokken van de rashond Cavalier King Charles Spaniël. De honden hebben een te kleine schedel voor de hersenen, met klachten als chronische hoofdpijn, jeuk en epilepsie, een groot deel van de dieren heeft hartklachten, er zijn ernstige knieproblemen, chronische oog- en ooraandoeningen en heupdysplasie. Indien er op de korte termijn geen fokverbod komt, zal de Stichting Dier&Recht de verantwoordelijken voor de rechter dagen.

Stichting Dier&Recht probeert vanaf december 2010 in gesprek te raken met fokkers, Cavalier Club Nederland en de Raad van Beheer op Kynologisch gebied over de erfelijke afwijkingen bij de rashond Cavalier King Charles Spaniël. De Cavaliers zijn jarenlang doorgefokt op uiterlijke kenmerken, zozeer dat nu de schedel te klein is geworden voor de hersenen. De genetische basis wordt wereldwijd slechts gevormd door twee honden in 1930 en zes honden rond 1950. Op dit moment zijn er in Nederland alleen al ongeveer 10.000 Cavalier hondjes.

De Raad van Beheer, de Cavalier Club en de fokkers zijn verantwoordelijk voor het doorfokken van de hondjes. Ook staatssecretaris Bleker legt de verantwoordelijkheid bij de sector. Inmiddels heeft de staatssecretaris een Algemene Maatregel van Bestuur aangekondigd om het fokken van deze hondjes op slechts uiterlijke kenmerken te stoppen. Hoe de maatregelen er uit zullen zien, wordt later deze maand duidelijk in een brief aan de Tweede Kamer. Mocht een fokverbod op korte termijn een feit zijn, dan zal Stichting Dier&Recht de dagvaarding intrekken, maar die kans wordt zeer klein geacht.

Stichting Dier&Recht eist een fokverbod en acht het absurd dat honden, alleen vanwege modegrillen, een uiterlijk hebben gekregen dat zeer schadelijk is voor hun gezondheid. Dat geldt ook en misschien wel vooral voor honden met een stamboom. Professor Spruijt van de Universiteit Utrecht: 'Stambomen bij rashonden is een garantie voor een grote kans op (erfelijke) problemen'.

Hans Baaij, directeur Stichting Dier&Recht: 'Veel rashonden hebben door hun absurde uiterlijk vreemde ziektes: bij sommige honden vallen de bolle ogen uit de oogkassen, andere honden hebben zo'n klein luchtpijpje dat ze bij de geringste inspanning al ademnood hebben, honden worden zonder staart gefokt, maar bij het fokken gaat dit soms mis en dan groeit zo'n staart de anus in en moet dan operatief verwijderd worden. Kanker is een veel voorkomende ziekte, ook bij relatief jonge dieren. Met een groot deel van de rashonden is iets mis en dat geldt in het bijzonder voor de Cavalier King Charles Spaniel. Vandaar de eis van een verbod op het fokken van deze hond. Desnoods af te dwingen via de rechter'.