Gemeente Uithoorn

Verkiezingen Provinciale Staten 2 maart - volmacht en kiezerspas



Wilt u stemmen in een andere gemeente met een kiezerspas of stemmen bij volmacht? U leest hier hoe u dat kunt doen.

Stemmen in een andere gemeente met een kiezerspas

De burgemeester van Uithoorn maakt bekend dat het bij de aanstaande verkiezing van de leden van provinciale staten op 2 maart 2011 een kiezer toegestaan is in een andere gemeente te stemmen met een kiezerspas. Met de kiezerspas kunnen kiesgerechtigden stemmen in het hele gebied waarvoor de verkiezing geldig is. In het geval van deze provinciale verkiezingen is dit binnen de gehele provincie Noord-Holland. Voor het aanvragen van een kiezerspas gelden de volgende bepalingen:

A. SCHRIFTELIJK VERZOEK


1. In het gemeentehuis zijn kosteloos verkrijgbaar formulieren voor verzoekschriften om in een andere gemeente met een kiezerspas te mogen stemmen.

2. Het verzoekschrift moet uiterlijk op 16 februari 2011 door de kiezer worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente, waar hij op de dag van de kandidaatstelling (18 januari 2011) als kiezer is geregistreerd.

3. Het verzoek wordt niet ingewilligd indien de verzoeker bij volmacht mag stemmen.

4. Bij inwilliging van het verzoek wordt de beslissing vermeld op de stempas, die daardoor wordt omgezet in een kiezerspas.

B. MONDELING VERZOEK

Na ontvangst van zijn stempas kan de kiezer ook, in plaats van een schriftelijk verzoek te doen, zich met zijn stempas melden bij het gemeentehuis van de gemeente, waar hij op de dag van de kandidaatstelling (18 januari 2011) als kiezer is geregistreerd en daar vragen om de stempas om te zetten in een kiezerspas. Dit omzetten kan gebeuren tot op uiterlijk 25 februari 2011.

Nadere informatie kunt u vragen aan Burgerzaken, tel.: 0297-513111.

Stemmen bij volmacht

De burgemeester van Uithoorn maakt bekend dat het bij de aanstaande verkiezing van de leden van provinciale staten op 2 maart 2011 een kiezer is toegestaan is bij volmacht te stemmen. Daarbij gelden de volgende bepalingen

A. MACHTIGING OP SCHRIFTELIJKE AANVRAAG


1. In het gemeentehuis zijn kosteloos verkrijgbaar formulieren voor verzoekschriften om bij volmacht te mogen stemmen.
2. Het verzoekschrift moet uiterlijk op 16 februari 2011 door de kiezer worden ingediend bij de burgemeester van de gemeente, waar hij op de dag van de kandidaatstelling (18 januari 2011) als kiezer is geregistreerd.

3. Degene bereid is als gemachtigde op te treden, moet op de dag van de kandidaatstelling (18 januari 2011) als kiezer zijn geregistreerd.

4. Bij inwilliging van het verzoek ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs. Hij moet de volmachtstem tegelijk met zijn eigen stem uitbrengen.

5. De volmachtgever is niet bevoegd de volmacht in te trekken of zelf aan de stemming deel te nemen.

B. MACHTIGING DOOR OVERDRACHT STEMPAS


1. In plaats van een verzoekschrift in te dienen, kan de kiezer tot en met de dag van de stemming ook zelf een andere kiezer machtigen voor hem te stemmen, door zijn stempas aan die kiezer over te dragen.

2. Een op deze wijze aangewezen gemachtigde moet op de dag van de kandidaatstelling (18 januari 2011) in dezelfde gemeente staan ingeschreven als de kiezer die de volmacht geeft.
3. De gemachtigde kan de volmachtstem uitsluitend tegelijk uitbrengen met zijn eigen stem in de gemeente waar hij staat ingeschreven.
4. De volmachtgever kan een volmacht, die hij verleend heeft door zijn stempas over te dragen, weer intrekken tot aan het moment dat de gemachtigde zijn stem wil uitbrengen .

5. Een kiezer mag niet meer dan twee machtigingen aannemen. Nadere informatie kunt u vragen aan Burgerzaken, tel.: 0297-513111.

Aanvragen van een vervangende stempas

Wanneer u geen stempas heeft ontvangen of wanneer u uw stempas niet meer kunt vinden, dan heeft u nog tot en met 1 maart de mogelijkheid om een nieuwe stempas aan te vragen bij de afdeling burgerzaken van het gemeentehuis. Uw oude stempas wordt dan ingetrokken waardoor deze niet meer kan worden gebruikt tijdens de verkiezingen. Contactgegevens

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22

E-mail: gemeente@uithoorn.nl