Veilig Verkeer Nederland

Veiligheid motorrijders in het vizier

donderdag, 03 februari 2011

Motorrijder tussen twee auto's op provinciale weg Motorrijders mogen een stoer imago hebben, het zijn ook kwetsbare verkeersdeelnemers. Het aantal verkeersdoden onder motorrijders is de laatste drie jaar licht gestegen. Een goede voorbereiding blijft een vereiste voor een veilig en lang motorseizoen. Met het nieuwe seizoen in aantocht levert het Korps landelijke politiediensten (KLPD) daaraan graag een bijdrage.

Gratis motortraining

De Verkeerspolitie van het KLPD houdt de komende tijd een enquête onder motorrijdend Nederland over de grootste ergernissen in het verkeer. De uitslag wordt gebruikt voor het formuleren van adviezen voor zowel de motorrijder als de automobilist, ter verbetering van de verkeersveiligheid. Veertig motorrijders die de enquête volledig invullen, komen in aanmerking voor een training door politiemotorinstructeurs van het KLPD.

Stijgende lijn

Het toenemende aantal verkeersdoden onder motorrijders vormt de aanleiding om de motortrainingen onder de aandacht te brengen. Van 2006 tot 2009 is het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders opgelopen van 59 tot 70. Dat is meer dan tien procent van het totale aantal dodelijke verkeersslachtoffers, terwijl motorrijders niet meer dan tien procent van het totaal aantal verkeersdeelnemers uitmaken.

Voorjaarsrit

Een goede voorbereiding voordat de motor van stal wordt gehaald na de `winterstop' is een vereiste. Motorrijders die de eerste voorjaarsrit maken, doen er goed aan hun motor eerst rijklaar te (laten) maken, goede, zichtbare en beschermende kleding aan te trekken en een rijvaardigheidstraining te volgen.

De veertig winnende motorrijders kunnen kort na de officiële intrede van de lente met de rijvaardigheidstraining van het KLPD aan de slag.