Gemeente Aalsmeer

Platform inspireert

Eerste Cultuur Platform inspireert

Culturele organisaties bijeen in gemeentehuis

Spannend was het wel donderdagavond. Hoe zou het eerste Cultuur Platform worden ontvangen? Wethouder Van der Hoeven is erg blij met het feit dat heel veel culturele organisaties en personen, die actief zijn in de Aalsmeerse cultuurwereld, aanwezig konden zijn: `Dat is zeker een stimulans om het Cultuur Platform met enige regelmaat bijeen te roepen voor overleg en uitwisseling van kennis en ideeën'.

Cultuur Platform, structureel overleg gemeente en organisaties

Op 27 januari heeft de eerste bijeenkomst van het Cultuur Platform plaatsgevonden. Gertjan van der Hoeven startte de avond met het voorlezen van een aantal korte gedichten. Het was immers Nationale Gedichtendag.

Het Cultuur Platform is opgericht door de gemeente met het doel een structureel overleg tussen het culturele veld van Aalsmeer en de gemeente te organiseren om zo cultuur in Aalsmeer te stimuleren. Een heel groot aantal culturele organisaties en personen die actief zijn in de Aalsmeerse kunstwereld waren aanwezig.
Het Cultuur Platform zal minimaal twee maal per jaar bij elkaar komen. In deze bijeenkomsten zal het stimuleren van samenwerking tussen culturele organisaties onderling centraal staan. Daarnaast kunnen ook nieuwe culturele initiatieven in het Cultuur Platform worden ingebracht om met anderen af te stemmen. En de gemeente zal betrokkenen informeren over landelijke en provinciale ontwikkelingen op cultureel gebied.

Klankbord voor het nieuwe cultuurbeleid

Omdat Aalsmeer nog geen cultuurnota heeft, stond de eerste bijeenkomst van het Cultuur Platform in het teken van het ontwikkelen van nieuw cultuurbeleid. Er werd een ambtelijke cultuurnotitie gepresenteerd waarin de gemeente uitgangspunten voor de komende jaren aangeeft. Doel van het nieuwe cultuurbeleid is het versterken van het cultuuraanbod door ondernemerschap te stimuleren en door de mogelijkheden voor gemeentelijke subsidie meer flexibel en breder bereikbaar te maken. De aanwezigen werd vanuit een overkoepelende visie gevraagd op de uitgangspunten te reageren. Dit leverde diverse bruikbare reacties en ideeën op.

Bezuinigingen

Zoals algemeen bekend is, moet de gemeente de komende periode bezuinigen. Op dit moment ziet het ernaar uit dat de bezuinigingen ook het cultuurveld zullen treffen. Hierover is ook met het Platform gesproken. De direct betrokken organisaties zullen hierover de komende weken met de gemeente in gesprek gaan en afspraken maken. De gemeenteraad zal tijdens de behandeling van de Lentenota uiteindelijk besluiten over de vernieuwingen en bezuinigingen.

Initiatief Joop Kok

Het Cultuur Platform biedt ook ruimte voor het presenteren van nieuwe initiatieven.
Joop Kok heeft hier meteen gebruik van gemaakt door op persoonlijke titel tijdens de bijeenkomst een tot de verbeelding sprekende presentatie te geven waarbij een combinatie van ruimten van de Oude Veiling en de naastgelegen bibliotheek samen een functie van cultuurhuis konden vervullen. Dit sloot bij toeval aan op het idee om de mogelijkheden van een kleinschalig podium te onderzoeken.