International Film Festival Rotterdam

40th International Film Festival Rotterdam
26 januari - 6 februari 2011

PERSBERICHT 3 februari 2011

Les Amours Imaginaires favoriet jongerenjury MovieSquad IFFR

De film Les Amours Imaginaires (Xavier Dolan, Canada, 2010) heeft de MovieSquad IFFR Award gewonnen, dat maakte de jongerenjury van het International Film Festival Rotterdam vanavond bekend tijdens de MovieSquad Award Ceremony in Pathé Schouwburgplein. Dolan won vorig jaar dezelfde prijs voor zijn debuutfilm J'ai tué ma mère.

MovieSquad IFFR bestond uit 5 jongeren: Rutger van Loo (16), Johann Schuur (18), Joren Molter (17), Eveline de Haan (15) en Wouter van der Vaart (17). Zij keken niet alleen films, maar discussieerden er ook over. Ze spraken met filmmakers en filmjournalisten en waren te gast op filmfeestjes. Kortom, ze beleefden het festival van binnenuit.

Zij kozen de winnaar uit 20 films uit het hoofdprogramma van het festival. De jury nomineerde naast de winnende film ook Illégal (Olivier Masset-Depasse, België/Luxemburg/Frankrijk, 2010) en Pure (Lisa Langseth, Zweden, 2010).

Uit het juryrapport:
"Er bestaat een sterk evenwicht tussen humor en een serieuze, gevoelige kant. Het verhaal wordt door verschillende verhaallijnen en beelden afwisselend gebracht, waardoor de aandacht goed wordt vastgehouden. Daarbij heeft de film een ontroerende eerlijkheid. Het gebruik van de stiltes versterkt het geheel. De muziek is goed gekozen en past bij de emoties van de spelers. Het verhaal was nieuw en kwam direct binnen."

Aan de MovieSquad Award is een geldbedrag verbonden van ¤ 2.000,- ter promotie van de film onder de doelgroep. Tevens maakt de film kans opgenomen te worden in de landelijke filmeducatieve programma's van EYE.

Les Amours Imaginaires draait nu in de bioscoop.

MovieSquad is een initiatief van EYE Film Instituut Nederland in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam.

(Einde persbericht)


Noot voor de redactie,