Gemeente Brummen


Brummen ambassadeur van de knoflookpad

(Oorspronkelijke publicatie datum: 04-02-2011)

De knoflookpad (foto Klaas van Haeringen)

De gemeente Brummen koestert de knoflookpad. Sinds kort is de gemeente Brummen namelijk officieel ambassadeur van dit zeldzaam diertje. Via de website www.ambassadeurssoorten.nl kunnen gemeente een dier uit hun gemeente kiezen waarvoor ze speciale aandacht vragen. Hiermee wil men bij een groot publiek aandacht vragen voor biodiversiteit.

De gemeente Brummen heeft als eerste Gelderse gemeente een soort gekozen: de knoflookpad. De knoflookpad is een van de zeldzaamste amfibieënsoorten van ons land. In de IJsselvallei, met name de gemeente Brummen, leeft een groot deel van de Nederlandse populatie. Knoflookpadden graven zich overdag in de bo-dem in, wel een halve meter diep. En s nachts jagen ze op wormen, insecten en andere dieren. De voortplanting, eiafzet en het larvestadium vindt plaats in poelen. In Brummen leven naar schatting 100 tot 150 volwassen knoflookpadden.

Keus van de werkgroep
De werkgroep Plattelandsvernieuwing heeft de gemeente ondersteund bij het maken van een keuze voor een ambassadeurssoort. Uit een lijst met diverse bijzondere diersoorten, waaronder vogels, vlinders en planten, heeft de werkgroep de knoflookpad gekozen.
De gemeente wil de knoflookpad actief ondersteunen en doet dit bijvoorbeeld door middel van bijvoorbeeld het poelenproject en de poelenwacht. Natuurmonumenten heeft afgelopen jaar nog zon 130 volgroeide larven van de soort uitgezet in het gebied.

Activiteiten
Gemeentelijke ambassadeursoorten voor biodiversiteit zijn een leuke, laagdrempelige en effectieve manier om bij een groot publiek aandacht te vragen voor biodiversiteit. In 2011 zullen we in dit kader ook een nieuw project starten waar we bewoners nadrukkelijk betrekken bij het beheer van het landschap dat zo belangrijk is voor de knoflookpad en andere soorten. Naast de maatregelen in het veld, gaan we ook verschillende activiteiten orga-niseren op het gebied van educatie en burgerparticipatie.