Raad van State


vrijdag 4 februari 2011
Zitting over de aanwijzing door de minister van OCW van drie percelen in Wassenaar als beschermd rijksmonument. De eigenaren van de percelen zijn het niet eens met de aanwijzing. Volgens hen gaat de minister er ten onrechte van uit dat hun percelen deel uitmaken van de historische tuin- en parkaanleg van de buitenplaats Backershagen. De minister vindt dat deze tuin van algemeen cultuur- en tuinhistorisch belang is. Volgens de eigenaren van de percelen die uit weiland en bos bestaan, had de minister de percelen niet als rijksmonument mogen aanwijzen. De eigenaren zijn vooral bang dat zij als gevolg van de aanwijzing een vergunning op grond van de Monumentenwet nodig hebben om de percelen te kunnen wijzigen. Daarom komen ze tegen de aanwijzing in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde een eerder beroep van de eigenaren in juni 2010 ongegrond. (zaaknummer 201007218/1)
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hilversum van het bestemmingsplan 'Ecoducten Zwaluwenberg en N417'. Het plan maakt het mogelijk ten zuiden van Hilversum twee ecoducten aan te leggen, de één over de rijksweg A27 en de spoorlijn Hilversum-Utrecht (Zwaluwenberg), de ander over de Utrechtseweg (N417). De ecoducten verbinden een bosgebied met de buitenplaats Uytwijck. De Maatschappij tot beheer van de Buitenplaats is het niet eens met het bestemmingsplan. Volgens haar heeft het geen zin de ecoducten aan te leggen, omdat de buitenplaats een 'doodlopend' gebied is. De buitenplaats is namelijk omgeven door woonwijken. Ook zouden de ecoducten niet passen in de omgeving. Verder vraagt de maatschappij zich af of de aanleg van de ecoducten financieel haalbaar is. De gemeenteraad had hiervoor een exploitatieplan moeten opstellen, aldus de maatschappij. Bovendien is onduidelijk of de bomen die gekapt worden vanwege de aanleg van de ecoducten, ook weer worden herplant. De bomen zijn nodig vanwege de geluiddempende functie voor de omliggende woonwijken, aldus de maatschappij. Daarom is zij tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op haar beroep, verzoekt zij de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201011164/2)

11.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van De Wolden van het bestemmingsplan 'Kloosterveld'. Het plan heeft betrekking op het gebied dat naast het Dwingelderveld ligt, tussen Benderse en Waterleuzen. Voor het natuurgebied Dwingelderveld is eerder een inrichtingsplan vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk het inrichtingsplan uit te voeren voor het deel van het natuurgebied dat binnen de gemeentegrenzen ligt. Het Dwingelderveld behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het door de overheid aangewezen netwerk van natuurgebieden in Nederland. Bovendien maakt het deel uit van het netwerk van de belangrijkste natuurgebieden van Europa, Natura 2000. De belangrijkste doelen voor het Dwingelderveld zijn uitbreiding en kwaliteitsverbetering van de vochtige heide en van verschillende typen vennen en veentjes. Een inwoner van Ruinen vindt dat onduidelijk is wat de gevolgen zijn voor zijn perceel, omdat het bestemmingsplan niet van toepassing is op zijn perceel, maar het inrichtingsplan wel. Hij vindt dan ook dat het bestemmingsplan een groter gebied had moeten omvatten. Hij is tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoekt hij de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201011537/2)

11.30 uur

Zitting over het besluit van de gemeenteraad van Hof van Twente om het bestemmingsplan 'Landgoed Hof van Twente' nog niet definitief vast te stellen. Eerder was de gemeenteraad nog van plan om mee te werken aan de komst van een vakantie- en golfpark ten zuiden van de kern Goor. In het park zouden 350 recreatiewoningen komen te staan, en een 18-holes golfbaan met clubhuis en parkeerterrein en een 9-holes golfoefenbaan worden aangelegd. De gemeenteraad wil dit alles pas definitief regelen in een bestemmingsplan als de projectontwikkelaars die het park ontwikkelen een overeenkomst tekenen dat de recreatiewoningen niet 'los' verkocht mogen worden aan particulieren. Omdat de projectontwikkelaars de overeenkomst nog niet getekend hebben, stelt de gemeenteraad het vaststellen van het plan uit. VOF Landgoed Hof van Twente en een inwoner van Markelo komen hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Landgoed Hof van Twente vindt dat de gemeenteraad het definitief vaststellen van het plan niet mag laten afhangen van de overeenkomst. De inwoner is eigenaar van de grond waarop het park moet komen en heeft een ruilovereenkomst met de projectontwikkelaars. Hij lijdt financiële schade als het park er niet komt, aldus de man. (zaaknummer 200910310/1)

14.15 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Sittard-Geleen van het bestemmingsplan 'Fortunastadion e.o.'. Het plan heeft betrekking op het voetbalstadion van Fortuna Sittard en de directe omgeving van het stadion. Het plan maakt in het gebied sport en ontspanning, commerciële dienstverlening en zogenoemde thematische detailhandel mogelijk. Plus Vastgoed B.V., de Vereniging van Eigenaren van Commerciële Ruimten in de Salmstraat en de vereniging Geleen Promotions zijn het niet eens met het bestemmingsplan. Zij vinden dat het bestemmingsplan geen detailhandel bij het stadion mogelijk had mogen maken. Volgens hen heeft de gemeenteraad er vanwege financieel-economische redenen voor gekozen detailhandel toe te staan. Ook vinden zij dat detailhandel op die plek in strijd is met provinciaal beleid. Verder vrezen zij 'duurzame ontwrichting van het winkelaanbod' vanwege de nieuwe winkels. Het nieuwe winkelaanbod zou leiden tot leegstand en achteruitgang van het centrum van Geleen. Bovendien zou de gemeenteraad geen eisen mogen stellen aan de soort winkels die zich bij het stadion mogen vestigen. Daarom komen ze in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907712/1)