The Four Baritones in de Beurs van Berlage


Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest zet de baritonsaxofoon centraal

Amsterdam, 20110127 -- Het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest, een van de grote jeugdorkesten van Nederland, geeft op zondagmiddag 6 februari 2011 een bijzonder concert in de Beurs van Berlage. Het orkest heeft `The Four Baritones' (het enige baritonsaxofoonkwartet ter wereld) uitgenodigd voor een verrassende muzikale ontmoeting. Als solist zal Ties Mellema optreden: winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2010. Het programma loopt uiteen van nieuwe muziek voor saxofoon en orkest tot aan Led Zeppelins' Black Dog. Voorafgaand aan het concert verzorgt The Four Baritones een workshop voor lage saxofoons.

The Four Baritones met onder meer Ties Mellema

Ties Mellema, Niels Bijl, Lars Niederstrasser en Michael Jamieson musiceren met elkaar in het enige baritonsaxofoonkwartet ter wereld: `The Four Baritones'. Vastbesloten hun geliefde baritonsaxofoon in de etalage te zetten, presenteren zij de unieke klank van dit instrument. Op 6 februari zal het kwartet dit onder andere doen in een wereldpremière van een stuk van Michael Jamieson, speciaal geschreven voor de ontmoeting tussen het baritonsaxofoonkwartet en het NJFO. Bovendien verzorgt het kwartet voorafgaande aan het concert een workshop speciaal voor lage saxofoons. Een unieke kans voor saxofonisten om te werken met vier topmuzikanten! Deelnemers van de workshop vormen tijdens het concert het grootste baritonsaxofoonorkest ter wereld.

Ties Mellema, winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2010 én onderdeel van The Four Baritones, is ook solo te beluisteren, begeleid door het NJFO. Hij zal de wereldpremière verzorgen van het Altsaxofoonconcert `Ode to Elisabeth' van de Nederlandse componist Alexander Comitas.

NJFO: jong, wild, talentvol & geïnspireerd

Het NJFO is naast het Nationaal Jeugd Orkest en het Jeugd Orkest Nederland één van de grote semi-professionele jeugdorkesten in Nederland. Het fanfare-orkest wordt door velen beschouwd als het beste in zijn soort. Het orkest bestaat uit de meest getalenteerde en enthousiaste jonge muzikanten uit Nederland. Dat geeft een concert van het NJFO net dat beetje méér: de energie, het plezier en inspiratie spat van het podium.

Het NJFO boekte recentelijk successen op het Amsterdamse Grachtenfestival, de UITmarkt en het Otto Ketting Festival van het Brabants Orkest. Het NJFO staat sinds 1989 onder leiding van dirigent Danny Oosterman.

Programma 6 februari

Nationaal Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. Danny Oosterman

- Gelegenheidswerk voor fanfare en baritonsaxofoonkwartet (Michael Jamieson) wereldpremière!
  Solisten: The Four Baritones

- Ode to Elisabeth (Alexander Comitas) wereldpremière! Solist: Ties Mellema

- From Ancient Times (Jan van der Roost)

 
The Four Baritones: Niels Bijl, Ties Mellema, Michael Jamieson, Lars Niederstrasser

- La Bataille (Tylman Susato)

- Deel 2: Andante con moto, uit Pianoconcert nr.  4 (Ludwig van Beethoven)

- Black Dog (Led Zeppelin)

Informatie over reserveren voor het concert, aanmelden voor de workshop of over het NJFO zelf zijn te vinden op www.njfo.nl.

2011: NJFO en de saxofoon

In het jaar 2011 vraagt het NJFO onverdeeld aandacht voor de saxofoon. Het instrument speelt in het fanfareorkest een prominente rol, groter dan in enig ander orkest. Het hele jaar zet het NJFO het instrument centraal door onder andere het uitvoeren van soloconcerten, het samenwerken met saxofoonensembles, of het organiseren van workshops en masterclasses  voor saxofonisten.

Zo ziet de agenda van het NJFO er in 2011 uit:

Zo 6 februari   NJFO meets The Four Baritones - Amsterdam, Beurs van Berlage

Za 7 mei       Fanfare Promotie Concert - Première saxofoonconcert Rob Goorhuis - Eibergen 

Zo 5 juni         Fanfare Promotie Concert - Saxofoonconcert Hans de Jong, solist: Femke IJlstra Heesch (N-Br.)

12 - 27 Juli     Concertreis naar Estland, Letland en Finland - O.a. première concert voor saxofoonkwartet en fanfare van André Arends

Za 1 okober     Masterclasses en concert - M.m.v. internationale saxofoondocenten - Artesis Conservatorium Antwerpen.

Meer informatie en kaartverkoop: www.njfo.nl


Het NJFO krijgt steun van het Fonds Cultuurparticipatie en het VSB Fonds.


Nationaal Jeugd Fanfare Orkest





Ingezonden persbericht