Ingezonden persbericht


vooraankondiging

5 december 2010

Constructies van illusie en werkelijkheid

Vanaf 6 februari 2012 krijgt kunstenaar Krijn de Koning in het geboortehuis van Mondriaan de gelegenheid een tentoonstelling samen te stellen met werken uit de bruikleencollectie van het ICN. De Koning kiest en verbindt met eigen werk.

Het Mondriaanhuis heeft ruim 100 werken in permanente bruikleen van het Instituut Collectie Nederland. De collectie bestaat uit abstract-geometrisch werk, bijeengebracht in samenwerking met het Instituut Collectie Nederland en het museum. Krijn de Koning (1963) heeft carte blanche gekregen in het maken van zijn keuze uit deze collectie. De basis voor zijn keuze vormt de collectie met werken van verschillende kunstenaars die hij afzet tegen, plaats naast voor zijn doen speciaal eigen werk. Krijn de Koning, die vooral bekend is door zijn grote site-specific werken, laat in de tentoonstelling een selectie van foto's zien. Deze vormen een nog onbekend aspect van zijn oeuvre, daar hij die tot nu toe nog niet eerder zo heeft geëxposeerd.

Krijn de Koning:"Mijn keuze uit de collectie baseer ik op aanknopingspunten die ik zie met foto's die ik zelf al verschillende jaren maak van pretparken waarin werkelijkheid en illusie door elkaar lopen. De tentoonstelling bestaat op het eerste gezicht uit tegenstellingen; schilderijen/drukken/prenten, versus foto's. Werken van verschillende kunstenaars, versus werk van één kunstenaar. Werken met een abstract beeldende vormtaal, versus letterlijke afbeelding. Maar ook staan twee clichés tegenover elkaar; het cliché van de abstract geometrische werken, streng, serieus en formeel, tegenover het cliché van pretparken, dat gaat over 'licht' vermaak, niet serieus en chaotisch zijn. Op deze gronden is de relatie tussen de twee a priori 'uit balans'." Toch zorgt de werkelijkheid van het samenbrengen van deze uitgesproken keuze voor een inhoudelijke en visuele balans. Tevens roept het vragen op over wat het dan betekent: 'formeel, abstract en streng'. In grote mate heeft dit laatste te maken met de tijd en tijdsgeest waarin ze gemaakt zijn, en niet direct met zijn onderwerp; een bepaalde (nieuwe) manier om de werkelijkheid te aanschouwen en hiermee om te gaan. De Koning:" Dat laatste geldt voor mij ook waarom het mij interesseert om deze foto's te maken. Bij plekken van vermaak en illusie is het wellicht veel makkelijker de ware kant van de werkelijkheid te zien, omdat zo duidelijk is dat die werkelijkheid voor een groot gedeelte bestaat uit een 'constructie'. In deze gevallen is het grootste gedeelte van die constructie zo grotesk en 'over de top' dat hij zich ook erg 'te kijken' zet. Dat dit ook voor andere gevallen geldt (op straat, thuis, werk, overal), daar is veel moeilijker een vinger achter te krijgen. De werken uit het ICN vormen de tegengestelde kijk op dit gegeven, ook zij bestaan uit een 'constructie', maar representeren een werkelijkheid die op het eerste gezicht enkel 'is wat hij is'. Beide extreme posities hebben het in zich om een benadering te evoceren die gaat over hoe je een helder beeld van de 'werkelijkheid' krijgt. De schoonheid van die werkelijkheid, en het 'wonder' daarvan, maakt het uiteindelijk echt de moeite w aard."

Krijn de Koning (1963) is geen onbekende in het Mondriaanhuis, reeds in 2004 en 2005 nam hij deel aan tentoonstellingen waaronder 'Erfgenamen van Mondriaan'. Zijn zoektocht naar schoonheid, maat en evenwicht resulteert vaak in constructies die op het eerste gezicht helder ogen maar bij nader inzien gecompliceerder in elkaar zitten dan gedacht. Abstract denken en intuïtief doen, een combinatie van eigenschappen die De Koning tot een groots kunstenaar maken.

De tentoonstelling is van 8 februari t/m 31 mei 2011 te bezichtigen op de bovenverdiepingen van het museum. Bij de tentoonstelling verschijnt een kleine publicatie, verkrijgbaar in het museum.

////////////////// einde bericht //////////////////

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
info@mondriaanhuis.nl
www.mondriaanhuis.nl