Ingezonden persbericht


persbericht

28 januari 2011

Opposites -
Constructies van illusie
en werkelijkheid

Zondag 6 februari 2012 opent Krijn de Koning in het geboortehuis van Piet Mondriaan de tentoonstelling 'Opposites - constructies van illusie en werkelijkheid'. De kunstenaar heeft een keuze gemaakt uit de bruikleencollectie van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en deze kunstwerken verbonden met eigen werk.

RCE
Het Mondriaanhuis heeft ruim 100 werken in permanente bruikleen van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De collectie bestaat uit abstract-geometrisch werk, bijeengebracht in samenwerking met het RCE. Krijn de Koning (1963) heeft carte blanche gekregen in het maken van zijn keuze uit deze collectie en deze keuze in samenhang te tonen met eigen werk. De Koning toont een selectie van foto's, genomen van pretparken over de hele wereld; een nog onbekend aspect van zijn oeuvre. De werken komen heel uitgesproken in paren bij elkaar te hangen; één foto naast één kunstwerk. Interessant hieraan is dat een aantal op het eerste gezicht extreme tegenstellingen in een bepaalde harmonie en relevantie bij elkaar kunnen hangen. Krijn de Koning
"De werken uit de collectie van RCE relateren aan het idee van een bepaalde werkelijkheid die schuil gaat in abstractie, het materiaal zelf, de compositie zelf. Ze zijn gemaakt aan het begin van die traditie en/of zijn het vervolg ervan. Mijn foto's laten herinneringen van plekken zien, het zijn foto's van

'nu', de werkelijkheid op de foto's is (gedeeltelijk) van een volstrekt andere soort dan die van de kunstwerken (hoewel die weer meer prenten zijn). Pretparken zijn in sterke mate gebaseerd op een basaal idee van illusie. Door de manier van kijken en 'framen' is de 'werkelijkheid' van de plekken ontdaan van zijn eerste illusie. Voorbij die eerste 'werkelijkheid' laten de foto's zien dat ook hier geldt dat het gaat om een werkelijkheid die bestaat uit abstracties, kleur op zichzelf, vorm op zichzelf, schoonheid, compositie. Ook is het interessant om je naar aanleiding van de combinatie te beseffen dat beiden 'maar' een constructie zijn en dat waar het uiteindelijk echt over gaat 'aandacht, concentratie en samenhang' is."

Krijn de Koning (1963) is geen onbekende in het Mondriaanhuis, reeds in 2004 en 2005 nam hij deel aan tentoonstellingen waaronder 'Erfgenamen van Mondriaan'. De kunstenaar is vooral bekend om zijn grote site-specific werken. Zijn zoektocht naar schoonheid, maat en evenwicht resulteert vaak in constructies die op het eerste gezicht helder ogen maar bij nader inzien gecompliceerder in elkaar zitten dan gedacht. Abstract denken en intuïtief doen, een combinatie van eigenschappen die De Koning tot een groots kunstenaar maken.

De tentoonstelling 'Opposites' is van 8 februari t/m 29 mei 2011 te bezichtigen op de bovenverdiepingen van het museum. Bij de tentoonstelling verschijnt een kunstenaarspublicatie getiteld 'Couples / pairs - non figurative artworks and funparks' (concept Krijn de Koning) en is in de museumwinkel verkrijgbaar.

Opening
De opening vindt plaats as. zondag 6 februari om 16.00 uur en zal door de kunstenaar zelf ingeleid worden. U bent van harte welkom!

Carel Visser Verticale Compositie 1959 gedrukte inkt op papier bruikleencollectie RCE

/////////////// einde bericht ///////////////////////

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
info@mondriaanhuis.nl
www.mondriaanhuis.nl