KNHS

Chardon maakt wild card waar
6 februari 2011
IJsbrand Chardon Bordeaux 2011

BORDEAUX (KNHS) IJsbrand Chardon (Den Hoorn) heeft in een bloedstollende strijd de FEI Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in Bordeaux gewonnen. Chardon had van de organisatie de wild card gekregen en maakte deze dubbel en dwars waar. De veelvoudig kampioen bleef de Zweed Tomas Eriksson voor die met de tweede plaats de volle 10 Wereldbekerpunten pakte en beslag legde op de laatste startplaats voor de finale. Theo Timmerman (Putten) bleef weliswaar foutloos maar miste de nodige snelheid waardoor hij vijfde werd en daarmee niet aanmerking kwam voor de finaleplaats.

Er heerste zaterdagavond een fantastische sfeer in het Palais des Expositions in de zuid Franse wijnstad. De zeven vierspanrijders gaven een fantastische show weg, aangemoedigd door het in grote getale aanwezige publiek en opzwepende muziek. De Zwitser Werner Ulrich slaagde er door twee afgeworpen balletjes in de winning round niet in om de druk op Eriksson en Chardon op te voeren. Eriksson zette een razendsnelle tijd neer van 98,02 seconden, maar tikte een balletje van de kegels. IJsbrand Chardon had zijn vierspan Lipizzaners zeer goed aan het lopen, maar kwam iets te hard door een bocht waardoor er eveneens een balletje rolde. De viervoudig Wereldkampioen zette vervolgens alles op alles en passeerde de finish ruim twee tellen sneller dan Eriksson. Chardon incasseerde hiermee zijn eerste Wereldbekeroverwinning met het Lipizzanerspan waarmee hij sinds november 2009 rijdt: Op de eerste avond heb ik niet alles gegeven, maar bleef ik wel foutloos waardoor ik als een van de laatsten van start mocht op zaterdagavond. Ik ben er helemaal voor gegaan en het werd een top ronde, het span liep super. Ik kon alles met de paarden doen, ze waren supersnel en perfect te sturen, de afstemming was ideaal. Door de eerste omloop te winnen zette ik de druk op Eriksson, die altijd een gevaarlijke tegenstander is. Hij reed ongelofelijk hard dus ik wist wat me te doen stond en ik ben super blij dat ik nu ook op Wereldbekerniveau heb laten zien dat dit span een winning team is.

Zowel IJsbrand Chardon als Koos de Ronde (Zwartewaal) hadden zich al geplaatst voor de finale, die eind april tegelijkertijd met de Wereldbekerfinales dressuur en springen wordt gehouden in het Duitse Leipzig. Om nog kans te maken op de laatste startplaats voor de finale moest Theo Timmerman in Bordeaux hoog scoren, maar dat lukte niet. De gouden teammedaillewinnaar van Kentucky bleef er echter laconiek onder: Ten opzichte van de eerste avond liep mijn span een stuk beter, alleen in de linkerwendingen waren ze iets te sterk waardoor ik het tempo niet hoger kon opvoeren. Ik was al begonnen om mijn paarden voor te bereiden op het buitenseizoen, dat begin april van start gaat en ik ga me daar de komende periode verder op concentreren, aldus Timmerman.

Cindy Timmer
In opdracht van de KNHS

Uitslag CAI-W Bordeaux (FRA) 5 februari 2011:

1. IJsbrand Chardon (NED) 199,61 wild card

2. Tomas Eriksson (SWE) 201,17

3. Werner Ulrich (SUI) 225,16

4. Thibault Coudry (FRA) 110,11 wild card

5. Theo Timmerman (NED) 116,73

6. Fredrik Persson (SWE) 117,45

7. Daniel Würgler (SUI) 126,22

Stand na 7 van de 7 wedstrijden/geplaatst voor de Finale in Leipzig (29 april-1 mei):

1 Boyd EXELL AUS 27

2 Koos DE RONDE NED 25

3 Jozsef DOBROVITZ HUN 24

4 Werner ULRICH SUI 22

5 IJsbrand CHARDON NED 21

6 Tomas ERIKSSON SWE 17

Niet geplaatst voor de Finale:

7 Zoltan LAZAR HUN 9
Daniel WÜRGLER SUI 9
Fredrik PERSSON SWE 9
Theo TIMMERMAN NED 9

Foto IJsbrand Chardon door Rinaldo de Craen .