FNV Bouw

WMCO wordt aangepast: meldingsplicht uitgebreid

FNV Bouw is blij met de uitbreiding van de meldingsplicht bij gedwongen ontslag. Het is de uitkomst van een succesvolle lobby van FNV Bouw, waarin zelfs is gedreigd de staat te dagen als de Wet Melding Collectief Ontslag, waar de meldingsplicht onder valt, niet aangepast zou worden. Als een werkgever twintig of meer werknemers wil ontslaan, moet hij dat voortaan melden bij de vakbonden, ook als het dienstverband stopt met wederzijds goedvinden. Dat meldde het ministerie van Sociale Zaken, naar aanleiding van de ministerraad.

Onterecht gold de meldingsplicht alleen als de arbeidsovereenkomst via het UWV of de kantonrechter werd beëindigd, waardoor er gesjoemeld kon worden met een collectief ontslag. "Bedrijven konden de wet moedwillig misbruiken. Ontslagregels rondom het afspiegelingsbeginsel werden omzeild, de vakbond kreeg geen gelegenheid om onnodig ontslag te voorkomen of om maatregelen van werk naar werk af te spreken. Ontslagen personeel werd een goed sociaal plan onthouden, waardoor ze met niets op straat konden komen te staan", aldus FNV Bouw-voorzitter John Kerstens in een eerste reactie.

Met de wetswijziging wordt bereikt dat vakbonden gelegenheid hebben om te overleggen over - de gevolgen van - het voorgenomen ontslag.

Trage besluitvorming
De overheid maakte ondanks toezeggingen geen haast met het aanpassen van de Wet Melding Collectief Ontslag. Terwijl FNV Bouw juist meer misstanden signaleerde naar mate de crisis zich verdiept. Uit de cijfers van de juridische dienst van FNV Bouw bleek eerder al een explosieve toename van het aantal beëindigingovereenkomsten. Kerstens: "Onze bestuurders komen wekelijks schandalige praktijken tegen. Juridisch advies aan werkgevers is nu vaak gestoeld op de aanname dat 'je niets te maken hebt met de WMCO als werknemers individuele overeenkomsten accepteren'. Overeenkomsten die vaak onder druk geaccepteerd worden. Hoewel deze aanpassing nog naar de Raad van State moet ga ik er vanuit dat rechters kritischer worden op de toepassing van de regelgeving rond collectief ontslag. Tot nu toe werd de wet bewust overtreden, terwijl bedrijven in lijn met de aangekondigde wetgeving zouden moeten handelen ."

Huidige wetgeving fout
In de Nederlandse wetgeving rond collectief ontslag zijn de Europese regels niet juist doorgevoerd. Werkgevers hoefden nu pas bij twintig ontslagen melding te maken, terwijl Europa 'elke beëindiging van de arbeidsovereenkomst die uitgaat van de werkgever' rekent tot het aantal ontslagen dat voor een melding collectief ontslag moet meetellen. Bovendien vielen individuele beëindigingovereenkomsten - officieel ontslag met wederzijds goedvinden - geheel onterecht buiten de wet. Minister Donner, destijds minister van Sociale Zaken, heeft deze fouten erkend en al eerder beloofd de wet te herstellen.

De Tweede Kamer behandelt de wetswijziging uiterlijk in maart, aldus eerdere toezeggingen van minister Kamp van Sociale Zaken.

Publicatiedatum: 05-02-2011