Ingezonden persbericht


Colijnsplaat februari 2011

Harde wind met veel vlagen vraag het uiterste van de Goofies

De harde wind maar vooral de felle windvlagen vergde zaterdag het uiterste van de deelnemers aan de Goofies zeilrace van februari 2011. De windverwachtingen voor de 5e februari waren nogal verschillend. Afhankelijk van wie je raadpleegde zou het kracht 7 of 6- 7 afnemend in de middag tot 5 á 6 waaien van uit het zuidwesten. In de praktijk bleek er op zaterdag een krachtige tot harde wind (6 tot 7) te staan uit het westzuidwesten met soms zeer felle windvlagen.

Door de kracht en windrichting stond er op sommige plaatsen op de Oosterschelde ook een flinke zee (golven)

Deelnemers

Iets meer dan 45 zeilers meldde zich op zaterdagmorgen om wedstrijd te gaan varen.

In de briefing werden de schippers geïnformeerd over de baan en gewaarschuwd voor de weersomstandigheden, de te verwachten weersontwikkeling ( geen verandering gedurende de middag), de hevige windvlagen en de zeewatertemperatuur. Daarbij werd de schippers gewezen op hun verantwoordelijkheden en het feit dat twijfel een goede reden is om niet te gaan varen.

Na deze waarschuwing en nadat veel schippers de kracht van de vlagen op hun windmeter hadden gezien besloten 24 schippers te gaan varen.

Van die 24 schippers zagen uiteindelijk 12 schippers kans om reglementair de finish te halen.

De anderen besloten tijdens de wedstrijd op te geven, al of niet genoodzaakt door problemen met hun zeilen.

Gestrand op een peiler van de Zeelandbrug

Een van de boten brak een stuk van het roer af en kreeg daardoor problemen met het sturen.

Omdat ze ook hun anker verspeelden dreven ze uiteindelijk tegen een van de peilers van de Zeelandbrug en, na een poging aan de peiler vast te maken, er onderdoor.

Bij die handelingen sprongen twee opvarenden op de peiler van de Zeelandbrug

De boot voer uiteindelijk aan de oostkant van Zeeland brug op de motor naar de haven van Kats sturend met het overgebleven stuk roer. De beide onfortuinlijke bemanningsleden op de peiler zagen geen kans terug op de boot te springen en bleven dus achter op de 5e peiler. Bij een door de verkeerspost Wemeldingen geleide actie werden ze na ongeveer 45 minuten uit hun benarde positie bevrijd door het bergingsvaartuig de Mistral en een dienstvaartuig van Rijkswaterstaat.

Twee deelnemer met motorpech moesten na de finish de haven van Colijnsplaat worden binnen gesleept.

Één door een collega deelnemer en de andere door de havenmeester van Colijnsplaat met de havenboot.

De resultaten:

ORC 1/IRC 1
In de ORC 1 zag alleen de FORMIDABLE van A. Verder uit Goes kans de finish te bereiken.

ORC 2 t/m 5 en IRC 2 t/m 5
In deze klasse werd in ORC Bas Dijkhuizen uit Kamperland met de ELYXIR winnaar voor Johan Bol uit Goes met de ABOEN. Derde werd Axel Meijvis uit Kapellen (B) met de JOU-JOU.

In IRC werd Johan Bol met de ABOEN 1e voor de CTP van Mike Celis uit Bouwel (B) die tweede werd

Ongemeten groter dan 10 meter

De overwinning was voor Prince de Petarcq van Bert Jansen uit Berchem (B) voor

de Snelle Vliet van Emiel van Hemeldonck Olen (B) en

de Ongemeten kleiner dan 10 meter:.

DE overwinning ging naar de FAMOUS GULL van M van Driel uit Rhoon voor de NIATA van Jos Hendriks uit Middelburg en de MARIG van Ton van de Walle uit Waarloos (B) die derde werd.

Bijlage: HTML file met alle uitslagen

WEGENERNOSPAM

De Goofies races zijn 25 jaar geleden ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de oer Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de Goofies races geboren.

In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De Goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.




Ingezonden persbericht