Politie Gelderland-Zuid

Grote brand in boerderij

Lang onzeker of mensen binnen waren

Echteld, 06-02-2011 o Zondagavond omstreeks 19.00 uur werd melding gemaakt van een brand in een boerderij aan de Medelsestraat in Echteld. Politie, brandweer, ambulance en ook de traumahelikopter rukten uit. De brandweer schaalde al snel op naar grote brand. Rond 21.15 uur kwam het sein brand meester, maar het nablussen was rond 23.00 uur nog steeds bezig.

Politieagenten waren snel ter plekke en zagen dat de brand al uitslaand was; er was sprake van hevige rookontwikkeling. Brandweerkorpsen van Tiel en Ochten bestreden met onder meer een autospuit en hoogwerker de brand. Het voorste deel (woongedeelte) van de boerderij is helemaal uitgebrand en kan als verloren worden beschouwd. De laatste informatie is dat brandweerlieden de brand bij het achterste deel met rieten kap konden tegenhouden, hoewel daar op dit moment nog steeds wordt nageblust. Overslaan naar naastgelegen schuren kon voorkomen worden. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Instortingsgevaar
Zover bekend werd de boerderij anti-kraak bewoond. De politie heeft alles in het werk gesteld om contact te leggen met deze personen; dit bleek lastig. Lange tijd bleef onduidelijk of op het moment van de brand iemand in het pand was. Vanwege instortingsgevaar kon de brandweer de boerderij niet binnengaan. Er zijn maatregelen genomen om vanaf buiten zo goed mogelijk zicht te krijgen op de situatie binnen. Daarbij constateerden brandweerlieden, zover dat kon, dat er niemand binnen was. Zekerheid kwam echter pas laat op de avond, toen de politie weer contact had met familie van de bewoners. Toen was duidelijk dat zij elders, en dus in veiligheid, waren.

Omdat aanvankelijk onduidelijk was of er slachtoffers waren, reed een ambulance aan richting de brand. Ook de traumhelikopter landde vlakbij in een weiland, uit voorzorg. Ook Rijkswaterstaat en Waterschap kwamen ter plaatse voor de nodige maatregelen en afstemming waar nodig.

De Diepert afgesloten
De politie zorgde voor afzettingen in de omgeving. Het verkeer werd in goede banen geleid, maar ondervond amper hinder van de brand. In verband met de watervoorziening was De Diepert wel enige uren afgesloten voor verkeer. Rond 23.00 uur werden de politieposten opgeheven, wel ging het nablussen nog verder. Als de brandweer vertrekt zal het terrein worden afgezet.
(08)

Laatst gewijzigd 06-02-2011 23:40 | © Regio Gelderland-Zuid |